На Луганщині побудують нову залізничну лінію

 

У Луганській області планують побудувати нову залізничну лінію. Вона з’єднає північні райони регіону із загальною мережею української залізниці.

Про це повідомив керівник напрямку енергетики та інфраструктури проєкту USAID “Економічна підтримка Східної України” Олександр Стеценко, передає “Дом”.

За його словами, вартість проєкту коливається в районі 80-100 млн доларів. Але при цьому втрати Луганщини від відсутності залізничного сполучення за рік в середньому становлять понад 90 млн євро.

Стеценко нагадав, що основна проблема Луганської області із залізничним сполученням полягає у тому, що в регіоні одна з двох залізничних гілок – “Лантратівка – Кондрашевська-Нова – Луганськ”, з 2015 року є відрізаною. Вона на півночі межує з територією Російської Федерації, на півдні – з тимчасово непідконтрольною українському урядові частиною регіону.

“2/3 території Луганської області не мають фізичного зв’язку з рештою території України. Тобто туди можна доїхати тільки автомобілем”, – зазначив Стеценко.

І якщо раніше вважали, що проєкт будівництва нової лінії занадто дорогий і не виправдає витрат, то зараз, за словами експерта, ця думка змінилася докорінно.

“Якщо скласти докупи всі витрати, то виявляється, що ця залізниця окупиться в цілому для економіки України, для економіки регіону. Окупиться за один рік. І зараз це вже цікавий проєкт для реалізації”, – зауважив він.

Стеценко також повідомив, що три тижні тому вже був запущений тендер на розробку техніко-економічного обґрунтування цієї ініціативи.

“Ось це ТЕО якраз є першим етапом реалізації проєкту. Тобто без цього техніко-економічного обґрунтування неможливо обговорювати з міжнародними структурами фінансування. В обов’язковому порядку їм необхідне обґрунтування, – який проєкт, скільки він буде коштувати, яку користь принесе, які потенційні ризики, який термін реалізації, які учасники, хто що робить. Ось ці питання повністю висвітлюються у ТЕО”, – пояснив експерт.

Всього розглядається чотири варіанти будівництва нової гілки. Один з них передбачає, що вона пройде через Сєвєродонецьк.

Читайте також:
В Україні представникам гуманітарних місій спростили перетин лінії розмежування

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна