“Типове завдання”: Буданов переповів деталі спецоперації української розвідки в Афганістані

 

Керівник Головного управління розвідки Міністерства оборони України бригадний генерал Кирило Буданов розповів, що рішення про евакуацію перекладачів у Кабулі ухвалювалося протягом одного дня, але медійна історія, про яку пишуть всі ЗМІ – це лише частина завдання, яке успішно виконали українські розвідники.

Про це Буданов розповів у інтерв’ю для Українського центру безпеки та співпраці, яке опубліковане в День воєнної розвідки – у вівторок, 7 вересня.

Буданов підкреслив, що в евакуаційній операції ключову роль відігравало Головне управління розвідки.

“Наш підрозділ якраз і спеціалізується на подібних операціях. Для нашого спецпідрозділу Головного управління розвідки – це, в принципі, типове завдання. Там де багато підрозділів світу не наважаться на щось, тому що це підвищені ризики, у нас бачення зовсім інакше. Тому це і є запорукою того, що нам вдалося евакуювати ту групу журналістів, про яку так багато зараз розповідають у пресі. Проте, я хотів би сказати, що це була лише одна група, про яку так сильно розкрутили кампанію у ЗМІ. Були представники дуже багатьох правозахисних організацій світових, журналістських видань – USA Today, до прикладу, The Washington Post і інші. Саме ця історія, про яку усі згадують, – це другий етап виконання цього завдання. На першому було врятовано, якщо я правильно пам’ятаю, 83 особи”, – розповів Буданов.

Глава ГУР підкреслив, що рішення про евакуацію було ухвалене протягом одного дня. Буданов акцентував, що українська розвідка “в змозі проводити операції у будь–якому куточку світу, якщо це буде потрібно, і нам не потрібен нічий дозвіл, чи щось інше. Приймається рішення і воно буде виконане”.

“Треба розуміти, що ця операція закінчилася, я вважаю, добре і правильно, але існує завжди ризик, що все піде зовсім інакше і за це потрібно буде відповідати. Тому багато попередників не наважувалися на це. На мій погляд, Україна продемонструвала, дала сигнал усьому світу, що вона є, по-перше – надійним партнером, на якого можна розраховувати у важкі часи. По-друге, продемонструвала усім, що незважаючи на усю критику, яка лунає, про яку неодноразово згадували, від багатьох, так би мовити, експертів, справи насправді зовсім відрізняються від цього. Україна насправді спроможна стати надійним і сильним партнером для багатьох Західних країн – для тих, хто готовий стати партнером для України”, – резюмував глава ГУР.

Читайте також:
“Вони стали для нас ангелами”: українські військові врятували афганських перекладачів, яким не змогли допомогти Канада і США

ГУР показало ексклюзивне відео з евакуаційної місії українських розвідників у Кабулі

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна