Справи Майдану: обвинувальний акт щодо офіцера “Омеги” Косенка скерували до суду

 

До Печерського районного суду Києва скерували обвинувальний акт щодо офіцера спецпідрозділу “Омега” Володимира Косенка.

Документ скерували до суду ще в п’ятницю, 3 вересня, повідомили в Адвокатській дорадчій групі.

Косенка обвинувачують у вбивствах протестувальників 20-го лютого 2014-го року на вулиці Інститутській. Також в обвинуваченні фігурує вчинення терористичного акту – ч. 3 ст. 258 КК, перевищення влади і службових повноважень – ч. 3 ст. 365 КК, перешкоджання проведенню мирних зібрань ст. 340 КК України та замахи на вбивства.

“Безпосередньо зі зброї Косенка – пістолета Форт-14 – за версією слідства вбито Олега Ушневича і поранено Віталія Гукова. Всього у цій справі йдеться про 35 вбитих та 58 поранених протестувальників. Адже омегівцю прокуратура інкримінує скоординовані дії із беркутівцями спецроти. Слідство вважає, що Косенко був серед трьох спецпризначенців в чорній формі (без жовтих пов’язок), які 20-го лютого відходили разом із спецротою беркуту від жовтневого палацу вверх по вул. Інститутській. А згодом стріляли з-за сніжної і бетонної барикади”, – повідомили в Адвокатській дорадчій групі.

Обвинувальний акт прокуратура направила згідно КПК до Печерського районного суду Києва. Проте, як повідомляє представник потерпілих адвокат Оксана Михалевич, всі судді цього суду приймали участь як слідчі судді або в цьому провадженню, або в інших провадженнях по цьому ж епізоду (до виділення його в окреме провадження). І це виключає їхню участь у розгляді справи.

“Тобто Печерський суд розглядати цю справу не зможе. Відтак є два шляхи – або послідовні відводи і самовідводи всіх без виключення суддів, що може розтягнутись на роки. Або відразу подання Печерського суду в апеляцію про зміну підсудності в зв’язку із неможливістю утворити склад суду для розгляду справи. Я сподіваюсь, Печерський суд піде коротким і законним шляхом. І справу розглянуть в розумні строки”, – говорить Оксана Михалевич.

Читайте також:
Суд відпустив під особисте зобов’язання “омегівця” Косенка, підозрюваного в убивстві на Майдані

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна