Окуповані Росією регіони Грузії контролюють 4 тисячі військових, – спецслужби

 

Окуповані Російською Федерацією території Грузії контролюють близько чотирьох тисяч військових, які мають на озброєнні важку техніку.

Про це повідомив співробітник Служби державної безпеки Грузії Ліван Габахадзе, передає “Дом”.

Із селища Одзісі на підконтрольній Грузії території поряд із самопроголошеною “республікою Південна Осетія” видно базу ФСБ Росії та “республіканських прикордонників”.

У бінокль можна побачити деталі – казарми, вежі зв’язку та навіть дитячий майданчик, споруджений для дітей офіцерів, які мешкають на базі із сім’ями. Загалом там перебувають близько сотні військових.

“Крім цієї, є й інші бази. До двадцяти таких так званих “прикордонних баз” окупаційних сил. Вони майже точні копії одна однієї. Загалом десь 1 120 так званих “прикордонників”, – уточнив Габахадзе.

Він нагадав, що в окупованому Цхінвальському регіоні дислокована четверта військова база Російської Федерації.

“Центр у них у Цхінвалі. Окрема частина є в селищі Ургаданта, це Джавський район. І поруч село Ханчаві, де у них є свій опорний пункт”, – розповів представник СДБ Грузії.

Загалом, за словами Габахадзе, на окупованих територіях розташовано близько чотирьох тисяч російських військових.

“У них тут (у Південній Осетії, – “Н”) приблизно 40 танків Т-90. А в окупованій Абхазії – приблизно 60 танків. І БМП-2, БМП-3 – по 200 одиниць. І там і там рівно по 200. БТР-80 – приблизно 100 одиниць. Артилерійські комплекси “Акація”, “Град” – приблизно 40 одиниць, також “Ураган” і різні системи залпового вогню”, – наголосив Габахадзе.

Він додав, що в Абхазії також дислокована система С-300 і тактичні ракети “Іскандер-М”. Є і вертолітні групи Мі-24, Мі-8, використовуються різні безпілотні апарати.

Як відомо, Південна Осетія та Абхазія непідконтрольні уряду Грузії з 1991 і 1992 року відповідно. Під час російсько-грузинської п’ятиденної війни 2008 року Росія завершила окупацію цих регіонів та визнала створені на їх територіях самопроголошені “республіки”. Уряд у Тбілісі у відповідь розірвав дипломатичні відносини з Москвою, а Південну Осетію та Абхазію оголосив окупованими територіями. Світова спільнота розглядає їх як невіддільну територію Грузії.

Читайте також:
Виробник презервативів з обличчям Путіна виграв справу проти Грузії в ЄСПЛ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна