США нагадали Росії про сьому річницю перших мінських угод

 

Посольство США в Україні в день сьомої річниці підписання першого Мінського протоколу звернулося до Росії з вимогою повністю виконати свої зобов’язання щодо мирного врегулювання на Донбасі.

Відповідну заяву американська амбасада поширила в фейсбуці 5 вересня.

“У сьому річницю підписання Мінського протоколу ми закликаємо Росію повністю виконати свої мінські зобов’язання, у тому числі дозволити ОБСЄ здійснювати спостереження на українсько-російському кордоні та звільнити незаконно затриманих осіб. Росія має вивести свою зброю та сили та повернути Україні повний контроль над її міжнародно визнаними кордонами. Росія має взяти на себе відповідальність за припинення конфлікту, розпочатого нею на сході України”, – сказано в заяві.

Як відомо, перший Мінський протокол був підписаний 5 вересня 2014 року після поразки української армії в боях із регулярними частинами ЗС Росії під Іловайськом. В розробці та підписанні мирної угоди брали участь представник ОБСЄ Посол Гайді Тальявіні, другий президент України Леонід Кучма, посол Росії в Україні Михайло Зурабов, представники самопроголошених “ДНР” Олександр Захарченко та “ЛНР” Ігор Плотницький (двоє останніх – як приватні особи). Дія перемир’я розпочалась о 18.00 5 вересня.
Робота контактної групи у Мінську була продовжена, і сторони підписали наступний меморандум у ніч проти 20 вересня. Він передбачав, крім інших заходів, покликаних закріпити домовленості про двостороннє припинення застосування зброї: відвід важкого озброєння (калібром понад 100 мм) на 15 км від лінії зіткнення сторін станом на дату підписання меморандуму та формування тим самим зони безпеки, заборону на польоти бойової авіації і БПЛА, встановлення мінно-вибухових загороджень у цій зоні безпеки. Також у вересні розпочала роботу робоча група спільного Центру з контролю і координації питань припинення вогню і поетапної стабілізації лінії розмежування сторін, до складу якої увійшли представники української сторони, моніторингова група ОБСЄ і 76 військовослужбовців ЗС РФ на чолі з заступником головнокомандувача сухопутних військ РФ генерал-лейтенантом Ленцовим.

Читайте також:
Росія припиняє мандат місії ОБСЄ для пунктів пропуску на кордоні з ОРДЛО. Україна і США відреагували

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна