У Польщі після жорстокого побиття поліцейськими помер 25-річний українець, – ЗМІ

 

У Польщі після затримання і вкрай жорстокого побиття поліцейськими помер 25-річний громадянин України Дмитро Никифоренко.

Українець помер у витверезнику міста Вроцлава ще 30 липня, але історія його загибелі стала широко відома лише тепер, після того як її описало видання Gazeta Wyborcza, повідомляє “Європейська правда“.

Як пише польська газета, Никифоренко повертався автобусом додому після розпивання спиртних напоїв з колегами по роботі. За однією з версій, він заснув в автобусі, за іншою – дивно поводився і бився головою об вікно.

Водій автобуса викликав швидку допомогу, а та – поліцейський патруль. У крові українця виявили 1,5 проміле алкоголю.

Поліція стверджувала, що чоловік агресивно поводився щодо офіцера, тому правоохоронці застосували до нього газ і наручники. Натомість Gazeta Wyborcza, отримавши відео з камер спостереження витверезника у Вроцлаві, стверджує, що до українця необґрунтовано застосували насильство.

За даними газети, Никифоренка били і душили, хоча він не поводився агресивно. На кадрах видно, як Дмитро зайшов до кімнати о 22:27 із характерною плямою від застосування сльозогінного газу. Коли йому розстебнули наручники, чоловік намагався встати. У цей момент на нього накинулися шестеро людей – поліцейські і співробітники витверезника.

Вони сідали на чоловіка, притискали його голову до підлоги коліном, прив’язали до ліжка, били його кулаками, кийком і душили. Таке поводження тривало пів години, доки у ситуацію втрутився лікар.

Реанімаційні заходи не допомогли, і за півтори години після початку тортур (о 23:53) українець помер.

Дмитра Никифоренка поховали в Україні в середині серпня. Офіційно причина його смерті досі не встановлена.

За даними польського видання, попередні висновки експертів вказують на те, що ймовірною причиною смерті стало насильницьке задушення.

Розслідування смерті українця веде районна прокуратура Свидниці. Воно було перенесене туди, щоб уникнути звинувачень в упередженості. Слідчі чекають результатів розтину, призначені додаткові аналізи.

Чотирьох поліцейських після публікації цього матеріалу було відсторонено від роботи, ще двох звільнили зі служби. Стаж роботи відсторонених – від 2 до 19 років.

“Генеральне консульство України в Кракові взаємодіє із польськими правоохоронцями в контексті розслідування обставин смерті Дмитра Никифоренка та підтримує зв’язок із його рідними.

У Вроцлаві зараз перебуває український консул для ознайомлення із ходом розслідування. Очікуємо також від окружної прокуратури міста Свидниця, яка здійснює процесуальне керівництво справою, результатів судово-медичних експертиз”, – повідомив прессекретар Міністерства закордонних справ України Олег Ніколенко в коментарі “Українській правді“.

За його словами, одна із версій слідства – перевищення повноважень працівниками поліції.

Читайте також:
У ДТП на півночі Польщі загинув громадянин України

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.