Крок до енергетичної незалежності від Росії: в Україні зареєстрували перше водневе авто

 

В Україні зареєстрували перший автомобіль із двигуном, який працює на водні.

Про це повідомив голова Української водневої ради і Громадської ради в Державному агентстві з енергоефективності та енергозбереження Олександр Рєпкін.

“Ми з Українською водневою радою ввезли в Україну і сертифікували водневу машину японської марки Toyota. Вперше така машина має українські номери”, – написав він у фейсбуці.

За словами Рєпкіна, цієї події українські автомобілісти очікували з 2019 року.

“Скажу відверто, процес сертифікації був досить складним і довготривалим. Минуло півтора місяця, перш ніж ми отримали українські номери. Завдяки чому зараз у всіх, хто побажає розмитнити водневу машину, процедура займе всього три дні”, – повідомив очільник Водневої ради.

“Тепер справа за поступовою розбудовою інфраструктури для водневого транспорту (загалом водень — це екологічне паливо не тільки для авто, але й для поїздів і літаків). Серед перших наших кроків буде сертифікація ще одного автомобіля та створення першої водневої заправки в Україні”, — додав Рєпкін.

Він також повідомив, що в Україні відбувається розробка водневої стратегії.

“Ми активно працюємо над тим, щоб розвинути водневу енергетику в Україні та навіть зробити її експортером водню для Європи“, — наголосив фахівець.

Раніше в інтерв’ю “РБК-Україна” Олександр Рєпкін заявляв, що розвиток водневої енергетики допоможе Україні не лише стати незалежною від російського газу, а й стати головним експортером водню для всієї Європи.

“Ми зможемо експортувати водень в усі куточки світу, використовуючи морські шляхи, Дунай, газотранспортну систему. Це приведе до того, що ми станемо вагомим гравцем на світовому ринку”, — запевняв Рєпкін.

Довідка: 
Водневий транспорт – це транспортні засоби, які використовують як пальне водень. Це можуть бути транспортні засоби як із двигунами внутрішнього згоряння та газотурбінними двигунами, так і з водневими паливними елементами. Зараз такий транспорт у світі масово не виробляється.

21 липня 2021 року Міністерство інфраструктури заявило про те, що працює над створенням можливостей для виробництва в Україні автомобілів на водні.

Читайте також:
“Зелена” енергетика, санкції за “газовий шантаж” і Росія як очевидна сторона конфлікту: підсумки візиту Меркель до Києва

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна