В Україні стартувало одноразове добровільне декларування

 

В Україні з 1 вересня стартувало одноразове (спеціальне) добровільне декларування.

Про це повідомляє “Укрінформ”.

“Мета одноразового декларування – дати українцям можливість легалізувати доходи, з яких не були сплачені податки або були сплачені не у повному обсязі, та власність. Процедура декларування – абсолютно добровільна. Ба більше, декларант не повинен підтверджувати джерела своїх доходів. По суті, ДПС вірить декларанту на слово”, – сказав він.

Олейніков нагадав, що декларування триватиме рік.

Одноразова (спеціальна) добровільна декларація подаватиметься декларантом до Державної податкової служби України через приватну частину Електронного кабінету.

Зі всією інформацією, зокрема, нормативно-правовими актами, роз’яснювальними та презентаційними матеріалами, прикладами заповнення декларації можна ознайомитися на вебпорталі ДПС у банері “Одноразове добровільне декларування”.

“Потрібно бути порядним не для когось, а для себе. Для мене несплата податків – це не обман абстрактної держави, це обман конкретної людини: вас особисто, вашого сусіда. Чому? Тому що податки – це плата за ті суспільні послуги, які надає нам держава. Ми всі користуємося цими послугами. Навіть той, кому здається, що йому від держави нічого не треба, насправді споживає й багато”, – наголосив Олейніков.

Добровільне декларування проводиться у період з 1 вересня 2021 року до 1 вересня 2022 року. Запропоновано три основні ставки: 5% – загальна ставка для валютних цінностей та майна, що знаходяться в Україні; 9% – для закордонних активів; 2,5% – для декларування активів у вигляді ОВДП.

Громадянам не потрібно декларувати власну квартиру, загальна площа якої не перевищує 120 кв. метрів, будинок площею до 240 кв. метрів чи земельну ділянку в межах норм безоплатної передачі (приватизації). Також не підлягає декларуванню автомобіль, якщо він у власному постійному користуванні та не використовується для комерційних цілей.

Нагадаємо, 15 червня Верховна Рада ухвалила проєкт закону №5153 про внесення змін до Податкового кодексу, який передбачає проведення добровільного одноразового декларування актів.

Читайте також:
НАЗК виявило ознаки кримінального правопорушення в деклараціях 12 посадовців

“Щоби вибілити гроші”: чиновники в Україні задекларували біткоїнів на ₴75 млрд, – Федоров

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна