Розпалював ненависть: суд на Сумщині оштрафував священника Московського патріархату, який виступав проти будівництва храму ПЦУ

 

Шосткинський міськрайонний суд на Сумщині наклав штраф у розмірі 8500 гривень на священнослужителя Російської православної церкви в Україні (так званої УПЦ МП) за розпалювання релігійної ворожнечі та ненависті, образу і обмеження прав громадян за релігійною ознакою.

На відповідний вирок суду від 20 серпня звернув увагу “Судовий репортер”, пише “Духовний фронт“.

Настоятель Свято-Покровського храму УПЦ МП ієромонах Андронік (Зеньків) розміщував у фейсбуці дописи проти будівництва в селищі Вороніж Сумської області храму ПЦУ, називаючи представників Православної церкви України розкольниками-пцушниками”.

“Я чекав: коли ж опублікують … і ось новина! У нашому Воронежі будують НЕ православний храм! Збурень наших жителів просто немає меж, але представникам місцевої влади (як НІКОЛИ не відвідують храм Божий) немає до того уваги. Самі далекі від Церкви й на додачу просувають церковний розкол”, – писав священнослужитель РПЦвУ на своїй сторінці в соцмережі російською мовою.

“Старовинне селище Вороніж не потребує 4-го храму — який нібито назвали «православним», але насправді ним не є! Три храми православних уже є!.. І люди не ходять в них, так навіщо ж ще будувати додатково храм? Невже нема куди дівати гроші?” – обурювався ієромонах Андронік у 2019 році.

Дратував його передусім той факт, що храм будувала саме Православна церква України.

“А місцева влада рада вислужитися перед пцушниками, типу «патріоти свідомі». Самі-то вони будуть ходити туди, чи тільки «дбають» про народ, навіщо їм церква?.. Воронежці не в змозі відновити і відремонтувати Покровський храм, місцева влада не вклала абсолютно ніяких коштів, настоятель храму «з миру по нитці» збирає, щоб хоч у маленькій прибудові можна було служити (не кажучи вже якісь глобальні ремонтні роботи, необхідні для основної будівлі храму). А ось для будівництва церкви розкольників-пцушників знайшлися гроші у місцевих керівників!” – скаржився священник РПЦвУ.

Після релігієзнавчої експертизи пости ієромонаха Андроніка було визнано такими, що розпалюють ненависть. Священнослужителю загрожувало до 3 років позбавлення волі (за частиною 1 статті 161 Кримінального кодексу України).

Та оскільки до суду надійшла угода про визнання винуватості, на її підставі суд покарав отця лише штрафом у розмірі 8500 гривень. Також він має компенсувати державі 6864 гривень витрат на залучення експерта.

Наразі фейсбук-сторінка Андроніка-Зенькова недоступна. Водночас залишається доступним його YouTube-канал із записами з церкви та іншими відеороликами на кшталт “Інтерв’ю з народним депутатом Надією Савченко”, “Попурі на військові пісні” тощо.

Як зазначає “Духовний фронт”, Андронік відвідував ОРДЛО. Наприклад, в окупованій Горлівці у 2015 році він зачитав “Звернення Патріарха Московського Кирила з нагоди святкування Дня православної молоді”.

Читайте також:
Митрополит РПЦвУ Павло заявив, що сповідував маніяка Онопрієнка і не здав його поліції

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна