З Національного природного парку “Кременецькі гори” незаконно вивозили пісок та каміння, – СБУ

 

Служба безпеки України звітує, що заблокувала незаконний видобуток надр у промислових масштабах з території Національного природного парку “Кременецькі гори” у Тернопільській області.

Як повідомили в пресцентрі СБУ, щоденно із заповідної зони ділки вивозили десятки тонн піску і каменю для збуту на чорному ринку.

“Це призводило до поступового перетворення унікального парку на суцільний кар’єр. За попередніми даними, зловмисники підпільно реалізували природних ресурсів на більше ніж 7 млн грн”, – йдеться в пресрелізі СБ.
Наразі фахівці встановлюють розмір збитків, завданих екосистемі регіону. Адже на місці незаконної розробки копалин об’єкти природно-заповідного фонду зазнали незворотних порушень.

Встановлено, що нелегальний бізнес організували 5 представників місцевої комерційної структури. Щоб розпочатий самовільний видобуток копалин, ділки із залученням екскаваторної техніки, зняли ґрунтовий покрив паркової зони на площі майже 8 га.

У межах кримінального провадження, розпочатого за матеріалами СБУ, тривають слідчі дії для встановлення всіх обставин протиправної діяльності і притягнення до відповідальності осіб, причетних до неї.

Читайте також:
Президент підписав закон про посилення відповідальності за незаконний видобуток корисних копалин

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна