Хімпідприємство зливало відходи у Сіверський Донець, – СБУ

 

Служба безпеки України викрила посадовців одного з великих хімічних підприємств на значних порушеннях екологічного законодавства. Це ледь не призвело до екологічної катастрофи в руслі ріки Сіверський Донець.

Про це в понеділок, 30 серпня, інформує пресслужба СБУ.

Впродовж тривалого часу виробництво “економило” на ремонті та модернізації очисних споруд і зливало тони небезпечних відходів у Сіверський Донець. А щоби не платити екологічний податок у повному обсязі, посадовці занижували об’єми шкідливих викидів.

За висновками експертизи, рівень вмісту заліза у воді перевищує допустимий рівень у 15 разів, азоту амонійного – у п’ять разів.

Правоохоронці задокументували також і значне перевищення вмісту нафтопродуктів, магнію, сульфатів, фосфатів тощо.

У СБУ наголосили, що річка збагачує питні горизонти Лисичанська, Рубіжного Сєвєродонецька, інших населених пунктів і є найбільшим магістральним каналом меліорації земель регіону.

За даними слідства, лише за півроку хімічне виробництво завдало навколишньому середовищу шкоду на суму понад 270 тисяч гривень.

У межах відкритого кримінального провадження проведено обшуки в адміністративній будівлі підприємства і отримано документальні докази порушення посадовцями екологічного законодавства.

Наразі одному з керівників повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст. 242 (порушення правил охорони вод) Кримінального кодексу України.

Тривають слідчі дії для виявлення усіх причетних до правопорушення осіб.

Читайте також:
Київ – у двадцятці міст із найбруднішим повітрям у світі

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна