“Символ величі середньовічної Руси-України”: у Києві відкрили відновлений надгробок князя Костянтина Острозького

 

До 30-ї річниці Дня Незалежності України в Успенському соборі Києво-Печерської лаври за участю президента Литви Гітанаса Науседи відбулося урочисте відкриття першої черги відновленого надгробного пам’ятника князю Костянтину Острозькому.

Глава Литовської держави відзначив, що надгробний пам’ятник Костянтину Острозькому вдалося відновити спільними зусиллями Литви та України.

“Сьогодні в нашій пам’яті князь залишився як переможець у битві під Оршею 1514 року. Саме ця перемога зупинила в той час експансію Москви і приборкала її амбіції. Тріумф Костянтина Острозького став не тільки попередженням про загрозу європейській цивілізації, що походила зі сходу, а й переконливим доказом того, що цю загрозу можна подолати”, – наголосив Гітанас Науседа.

Участь у відкритті також узяли представники Литовсько-польсько-української бригади, яка носить ім’я Великого гетьмана Костянтина Острозького, на чолі з командиром Дмитром Братішком.

Фото: Lithuanian-Polish-Ukrainian Brigade

Українську владу на відкритті надгробка, оригінал якого було зруйновано 1941 року разом із підірваним Успенським собором, представляв міністр культури Олександр Ткаченко.

“Реставрація пам’ятника Костянтину Острозькому завершилась до 24 серпня. Як і обіцяли”, – написав він у фейсбуці.

“Дійсно важливий день для двох країн, адже ім’я Костянтина Острозького міцно пов’язано з історією України і Литви. Острозька Біблія, Острозька Академія, битва під Оршею… За часів Великого князівства Литовського князь став одним із найславетніших полководців Європи XVI ст”, – зазначив міністр.

Президент Литовської Республіки Ґітанас Науседа з дружиною Діаною та міністр культури України Олександр Ткаченко. Фото: ФБ Олександр Ткаченко

Авторами відновленого надгробка є українські скульптори Олесь Сидорук та Борис Крилов. Роботи над пам’ятником тривають, адже відкрито лише першу чергу (основний елемент – скульптура самого князя), а щоб завершити весь монумент загалом потрібні великі кошти і тривалий час.

“Чому надгробок князя Острозького у Лаврі такий важливий? Для литовців – це один із символів величі Великого князівства Литовського і Руського. Для українців – це теж символ величі середньовічної Руси-України, це загалом символ нашого українського середньовіччя, яке ще з часів Російської імперії і Совєцької імперії прийнято замовчувати. (…) Князі Острозькі – це символ української цивілізації, це символ нашої державності у Середньовіччі, це символ середньовічної Руси-України”, – наголошує журналіст і політолог Андрій Ковальов.

“Дуже символічно, що надгробок урочисто відкрили на День Незалежності України 24 серпня, символічно, що на відкриття прибув президент Литви Гітанас Науседа з великою делегацією, також дуже символічно, що президент України Володимир Зеленський на відкриття не прийшов. Не розуміють Зеленський і його команда ваги цієї події!” – вважає Ковальов.

“Я точно знаю, що для литовців відродження надгробку князя Острозького було державним пріоритетом. На всіх двосторонніх зустрічах з українською владою на найвищому рівні литовські дипломати і литовські президенти та прем’єр-міністри завжди порушували питання про відродження і співфінансування надгробку князя Костянтина Острозького. Зокрема міжпарламентська асамблея Литви-Польщі-України ухвалювала резолюцію про відродження пам’ятника князя Острозького. Але Українська держава довго і вперто самоусувалася від реалізації цього пам’ятника”, – зауважив Ковальов.

Макет надгробного пам’ятника князю Острозькому, який відтворять в Успенському соборі. Представлений на виставці “Князі Острозькі: європейський вимір української історії” в Національному Києво-Печерському історико-культурному заповіднику. Фото: Новинарня

Більше про князя Острозького та історію відновлення його надгробного пам’ятника читайте у матеріалі “Новинарні“: 
Князь Костянтин Острозький: бив МСК, коли це ще не було мейнстрімом

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна