Помер Герой України спецпризначенець Олександр Петраківський, який після поранення 2014 року був прикутий до ліжка

 

Від наслідків поранення, отриманого в бою у липні 2014 року в бою з російськими окупантами, помер Герой України підполковник Олександр Петраківський, який був командиром роти 8-го окремого полку спецпризначення ЗСУ. Останні сім років він був прикутий до ліжка.

Як передає “Новинарня“, про смерть воїна в неділю, 29 серпня, повідомив Петро Ткачук, начальник Національної академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного.

“У цей скорботний день (День пам’яті загиблих захисників України – “Н”) отримав ще одну надзвичайно трагічну звістку… Після тривалої боротьби за життя відійшов у вічність випускник Національної академії сухопутних військ Герой України підполковник Олександр Петраківський”, – написав Ткачук у фейсбуці.

Він розповів, що Петраківський завершив НАСВ 2009 року за спеціальністю “Бойове застосування та управління діями аеромобільних підрозділів”, після чого проходив службу в одній з елітних військових частин спеціального призначення.

20 липня 2014 року розвідувальна група під командуванням Олександра Петраківського, забезпечуючи проходження колони техніки Збройних сил та сил добровольчого батальйону “Айдар” до аеропорту Луганська, виявила ворожу засідку в районі міста Щастя і вступила у бій, що дозволило забезпечити проходження колони запасним шляхом. У цьому бою Петраківський отримав важке поранення голови, однак продовжував керувати діями групи, виносив поранених у безпечне місце. За це указом президента України від 4 грудня 2014 року № 918/2014 офіцер був відзначений найвищою нагородою – званням “Герой України”.

Командування ССО нагадало, що в тому бою 20.07.2014 один із бійців загубив шолом. Побачивши це, капітан Петраківський віддав підлеглому свій кевларовий шолом, чим врятував йому життя.
Після бою солдат виявив на шоломі сім вм’ятин від осколків і тихо сказав: “Якби не командирський шолом, то не залишився б живий”.
А за кілька хвилин після того, як Олександр віддав свій шолом розвіднику, йому в голову влучив осколок міни…

“Наслідки того бою стали для Олександра Петраківського жахливими… Кома, десятки надскладних хірургічних операцій, тривала й коштовна реабілітація. Довгі сім років Сашко, його рідні та близькі, десятки доброчинців та волонтерів боролись за життя Героя. Довгих сім років ми всі молились за його швидке одужання та повернення на службу. Втім смерть забрала його від нас…” – ідеться в дописі Ткачука.

“Герой України підполковник Олександр Петраківський був, є і залишатиметься завжди справжнім прикладом служіння Українському народові, взірцем мужності та честі. Насамперед для сьогоднішніх вихованців та всього колективу Національної академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного.
Висловлюю щирі співчуття рідним й близьким Олександра, його бойовим побратимам та всім, хто знав цього відважного захисника України.
Сумуємо разом із вами. Низько схиляємо голови перед безсмертним подвигом Героя України Олександра Петраківського.

Вічна пам’ять та слава Герою України Олександру Петраківському!”

– написав начальник Львівської “сухопутки”.

Олександр Петраківський під час лікування, 2016 рік

Олександру Петраківському було 33 роки. Він народився 4 червня 1988 року в Житомирі в сім’ї військових.
Закінчив школу в Ізяславі. Ще до вступу до військового вишу, займаючись у парашутному гуртку, здійснив понад сто стрибків з парашутом.
Навчався в Академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного (м. Львів) на факультеті аеромобільних військ за спеціальністю “Бойове застосування та управління діями аеромобільних підрозділів”, яку закінчив у 2009 році.
У липні 2014 року капітан Олександр Петраківський очолював групу спеціального призначення ОК “Північ” ЗСУ.
Після бою 20 липня та поранення в голову був прикутий до ліжка. Проходив лікування в Україні, Польщі, в Ізраїлі, США (2016 рік, госпіталь у Х’юстоні).
Проходив складну реабілітацію у Науково-практичному центрі нейрореабілітації “Nodus” в Броварах. У 2018 році лікарі повідомляли, що у Петраківського намітився прогрес.
Навесні 2021 року Кабінет Міністрів знову надав грошову допомогу для нейрореабілітації Героя України Петраківського в “Нодусі” за кошти, передбачені бюджетною програмою 2507030 “Заходи із соціальної, трудової та професійної реабілітації осіб з інвалідністю”.

Читайте також:
Героя України Петраківського спецбортом переправили у США для подальшого лікування. ВІДЕО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна