Київська влада відкрила меморіал киянам, загиблим в АТО/ООС

 

У столиці, на розі Петрівської алеї та вулиці Грушевського, урочисто відкрили Меморіал загиблим киянам-учасникам АТО/ООС.

Про це в неділю, 29 серпня (День пам’яті загиблих захисників України), повідомила пресслужба КМДА.

У церемонії відкриття меморіалу взяли участь матері та дружини загиблих героїв-киян, ветерани, представники міської влади, яка й споруджувала пам’ятник.

“Сьогодні, 29 серпня, трагічна дата в новітній історії України. В цей день сім років тому частини збройних сил Росії, що вторглися до України, обстріляли коридор, яким виходили українські бійці з Іловайська. Іловайський котел став пеклом і символом підступності агресора. А також – символом героїзму українських захисників. Сьогодні ми згадуємо наших героїв і вшановуємо їхню пам’ять та їхній подвиг. І сьогодні ми відкриваємо меморіал, зведений на честь киян, які загинули за свободу України, за її європейське майбутнє”, сказав мер.

Кличко нагадав, що загалом майже 32 тисячі киян пройшли через бойові дії на сході України, майже 400 захисників-киян загинули.

“Торік ми взяли зобов’язання спорудити Меморіал пам’яті загиблим киянам — захисникам. Бо це наш спільний обов’язок — віддати шану і увіковічнити пам’ять про наших полеглих героїв. Тих, хто поклав життя за свободу і незалежність України. Сьогодні ми виконуємо своє зобов’язання. Перед полеглими і перед живими… Та низько вклоняємося всім українським захисникам”, – сказав Кличко.

Меморіал в дещо абстрактному стилі створено з граніту та металу. Основний майданчик вимощений гранітними плитами, доріжки викладені тротуарною плиткою. Також навколо монумента облаштували освітлення, полив, оновили під об’єктом комунікації, здійснили благоустрій навколишньої території.

У КМДА нагадали, що в серпні 2018 року співробітники КБУ “Київський міський центр допомоги учасникам АТО” внесли пропозицію встановити пам’ятний комплекс героям-киянам, що загинули за територіальну цілісність та незалежність України. У вересні 2018 року створили робочу групу, за результатами роботи якої визначили місце розташування меморіального комплексу.
На початку 2019 року столичний Департамент містобудування та архітектури оголосив відкритий Всеукраїнський архітектурний конкурс на визначення найкращого ескізного проекту комплексу. Переміг у конкурсі проект архітекторки Наталії Абанькової.
29 серпня 2020 року, в День пам’яті загиблих захисників України, мер Києва Віталій Кличко разом з родинами загиблих героїв-киян та ветеранами взяв участь у церемонії закладання капсули на місці спорудження меморіалу.

Читайте також:
У Жовтих Водах на Дніпропетровщині відкрили Меморіал на честь героїв російсько-української війни. ФОТО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна