Перед візитом Зеленського до Байдена активісти під ОП нагадали про полонених

 

Під офісом президента громадські активісти влаштували пікет, закликавши президентів України Володимира Зеленського таа США – Джозефа Байдена знайти шляхи тиску на Росію для звільнення незаконно затриманих і засуджених осіб внаслідок російської агресії на тимчасово окупованих територіях Криму та ОРДЛО, а також в РФ.

Участь в акції “Життя заручників Кремля – не іграшки” в суботу, 28 серпня, взяли понад 30 осіб, передає “Укрінформ“.

Серед учасників акції були колишні політв’язні разом з рідними, серед них – батько експолітв’язня Павла Гриба Ігор, режисер Олег Сенцов, батько політв’язня Валентина Вигівського Петро, колишній в’язень Кремля Володимир Жемчугов, а також низка правозахисників.

“Наша сьогоднішня акція приурочена до візиту Зеленського до США і його зустрічі з Байденом. І ми хочемо нагадати напередодні цієї зустрічі, яка має відбутися 31 серпня, що досі наші співгромадяни перебувають у застінках Кремля, і що треба шукати способи для звільнення цих людей”, – заявила голова правління Центру прав людини ZMINA Тетяна Печончик.

За її словами, станом на сьогодні правозахисники мають у своїх списках щонайменше 124 особи, які позбавлені волі на територіях тимчасово окупованого Криму і в Росії.

Також Печончик уточнила, що, за даними СБУ, щонайменше 276 осіб є цивільними та військовими заручниками так званих “ДНР” і “ЛНР”.

Учасники заходу тримали у руках плакати із написами “Вони не здаються – ми не здамося. Свободу політв’язням Кремля”, “Пане Президенте, де Закон про захист політв’язнів?”, портрети незаконно затриманих і ув’язнених , серед яких кримський журналіст Владислав Єсипенко та інші.

Активісти зачитали свої вимоги, серед яких було прохання до Зеленського і Байдена порушити під час перемовин питання щодо осіб, незаконно затриманих і засуджених унаслідок агресії РФ проти Україн. Також активісти просили обговорити шляхи здійснення тиску на Кремль та підконтрольні йому окупаційні адміністрації і збройні формування, щоб звільнити усіх незаконно утримуваних осіб, і щоб Міжнародний комітет Червоного Хреста отримав безперешкодний доступ до незаконно утримуваних в ОРДЛО, аби їм була надана адекватна медична допомога.

Звернення учасники передали радниці керівника ОП Альоні Вербицькій, яка запевнила, що в ОП питання наших політв’язнів не забуте.

“З перших днів підготовки зустрічі двох президентів одним з перших питань було питання політичних в’язнів та незаконно утримуваних громадян на непідконтрольних територіях України”, – поінформувала радниця керівника ОП.

“Звичайно, на цій зустрічі, яка вже запланована і яка вже готується, буде порушуватися питання і буде озвучене прохання України до США підтримати і, відповідно, зробити їхнє звернення до РФ”, – зазначила Вербицька, визнавши, що обміни полоненими заблоковані.

Ця заява також була скерована також до посольства США в Україні.

Організували цей захід Центр громадянських свобод, Об’єднання родичів політв’язнів Кремля, Центр прав людини ZMINA, Медійна ініціатива за права людини, Кримська правозахисна група, Платформа звільнення політв’язнів.

Нагадаємо, візит президента Володимира Зеленського до США і переговори з главою Білого дому заплановані на 31 серпня.

Читайте також:
ОГП оголосив підозру військовому РФ, який імітував розстріл полонених воїнів ЗСУ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна