Вибухи на арсеналі в Казахстані: 9 загиблих, багато поранених і зниклих безвісти

доповнено, оновлено

У Казахстані, у військовій частині, що дислокується в Байзакському районі Жамбильської області, 26 серпня сталося загоряння на складі інженерних боєприпасів, яке супроводжувалося вибухами. Загинули дев’ять військовослужбовців, ще кілька людей зникли безвісти.

Пожежа і наступні вибухи складу боєприпасів інженерно-саперної бригади військової частини №28349 міноборони Республіки Казахстан відбулися за кілометр від села Кайнар Жанатурмиського сільського округу і за 30 кілометрів від міста Тараз.

Першим про постраждалих повідомив міністр оборони країни Нурлан Єрмекбаєв, передає “Казінформ“.

“Вночі вибухи вже припинилися, відбувається догорання і тління залишків. Всім постраждалим надається медична допомога. На жаль, чотири людини під час ліквідації наслідків загинули”, – сказав міністр на брифінгу 27 серпня.

Єрмекбаєв назвав загиблих: це полковник Капезов, військовий прокурор Південного регіону, сержант за контрактом військової частини Мешінбай, єфрейтор за контрактом Жанболатов і службовець воєнізованої охорони Данбаєв.

За його словами, кілька військовослужбовців та людей із департаменту з надзвичайних ситуацій після вибуху не виходять на зв’язок.

За даними на вечір 27 серпня, загинули дев’ять осіб, в тому числі співробітники МНС РК, військової частини, воєнізованої охорони та військової прокуратури.

За даними пресслужби акімату Жамбильської області, в Таразську міську лікарню і Байзакську районну лікарню зверталися 66 осіб.
27 серпня в лікарнях перебувають 28 постраждалих, шестеро з них у важкому стані. Їхньому життю нічого не загрожує.

Первинну швидку медичну допомогу надають 37 бригад швидкої медичної допомоги, в числі яких три бригади медичної авіації, пише “Казінформ“.

Всі дороги до місця події, в тому числі залізниця, перекриті. Отримання інформації, а також візуальний огляд місця події були ускладнені вибухами й пожежею. Евакуйовано 226 осіб із довколишніх сіл. З метою охорони громадського порядку та недопущення мародерства організовано патрулювання евакуйованих населених пунктів.

Президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв написав у твіттері ввечері 26 серпня: “Робота з ліквідації наслідків пожежі триває. Активно працюють рятувальники, військовослужбовці, лікарі і всі залучені особи. На жаль, число постраждалих зростає. Але ситуація в цілому контролюється. Прохання до мешканців Тараза і сіл зберігати спокій та обережність”.

Причини надзвичайної події з’ясовує оперативно-слідча група.

“За попередньою версією, ми не виключаємо різні причини – це може бути порушення вимог безпеки, це може бути і хімічна реакція”, – зазначив міністр оборони Казахстану.

Єрмекбаєв висловив готовність подати у відставку після ліквідації наслідків НП.

Читайте також:
Чехія вимагає від Росії майже $30,5 млн компенсації за вибухи у Врбетіце

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна