Делегацію США на Кримській платформі замість міністра транспорту очолить міністерка енергетики

 

Президент США Джо Байден вніс зміни до складу делегації, яка поїде до Києва для участі в саміті Кримської платформи та заходах, присвячених 30-річчю Незалежності України.

Як повідомив 20 серпня сайт Білого дому, делегацію очолить міністр енергетики США Дженніфер Ґренголм.

62-річна Дженніфер Ґренголм – юристка за освітою, представляє Демократичну партію. Вона була губернатором штату Мічиган у 2003-2011 роках. Також  Ґренголм стала першою натуралізованою громадянкою США, яка зайняла пост міністра енергетики (до 1980 року вона мала громадянство Канади, у дитинстві з батьками переїхала до Каліфорнії).
Іноді згадується як можливий кандидат на посаду судді Верховного суду США.

Крім того, до складу делегації увійдуть тимчасова повірена у справах США в Києві Крістіна Квін та помічник міністра енергетики із закордонних справ Ендрю Лайт.

Раніше планувалося, що Сполучені Штати на саміті Кримської платформи в Києві та урочистостях на честь Дня Незалежності України представлятиме міністр транспорту США Пітер Буттіджедж – перспективний політик, міністр транспорту США, який брав участь у праймеріз Демократичної партії перед виборами президента 2020 року.

Нагадаємо, Кримська платформа – новий консультативний і координаційний формат, ініційований Україною з метою підвищення ефективності міжнародного реагування на окупацію Криму Росією, відповіді викликам у сфері безпеки, посилення міжнародного тиску на РФ, запобігання подальшим порушенням прав людини і захисту жертв окупаційного режиму, а також досягнення головної мети – деокупації Криму та повернення його Україні.
Очільник МЗС України Дмитро Кулеба назвав повний склад саміту Кримської платформи, який пройде в Україні 23 серпня.
20 серпня стало відомо, що 45-м закордонним учасником форуму стане Ісландія (на рівні посла).
Крім основного засідання, в рамках “Кримської платформи” передбачається провести чотири тематичних панелі про подальші кроки: невизнання спроби анексії Криму, мілітаризацію Азово-Чорноморського регіону, шляхи реінтеграції Криму через права людини і сталий розвиток та про відновлення прав кримськотатарського народу.
Після офіційної частини країни-учасники саміту підпишуть Кримську хартію – важливий міжнародний документ, яким підписанти ще раз засвідчать невизнання тимчасової окупації Криму.

Читайте також:
Кримська платформа працюватиме над визнанням Кримськотатарської національно-територіальної автономії, – Зеленський

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна