Попри заборони і протести, в Києві знесли історичну садибу Барбана. ФОТО, ВІДЕО

 

У Шевченківському районі столиці вночі в п’ятницю, 20 серпня, знесли історичний будинок Барбана на вулиці Обсерваторна, 6. На його місці хочуть будувати житловий комплекс попри те, що раніше Міністерство культури та інформаційної політики забороняло будівництво.

Про початок знесення будівлі у фейсбуці повідомив народний депутат від “Слуги народу” Роман Грищук.

“У Києві продовжується знищення культурної спадщини. Громада просить розголосу ситуації на Обсерваторній, 6. Тут прямо зараз забудовник розбирає садибу Барбана. Будинок кінця XIX століття, в якому бував відомий американський письменник та лауреат Нобелівської премії Джона Стейнбека”, – написав нардеп.

За його словами, на будівництві “відсутній паспорт робіт, що є порушенням законодавства”.

“Відсутнє погодження органів охорони культурної спадщини, попри те, що садиба знаходиться на території пам’ятки археології місцевого значення. Поліція поки захищає забудовника від киян”, – заявив Грищук і закликав Нацполіцію та Мінкульт зупинити системне порушення законодавства і знищення старого міста.

Він додав, що за фактами порушення спрямовує депутатське звернення до прокуратури та на керівника Міністерства внутрішніх справ.

Будининок Барбана 2 Будининок Барбана 1
<
>
Фото: Денис Казанський/Facebook

Сьогодні вранці громадський активіст Олег Симороз повідомив у фейсбуці, що попри обіцянки поліції про зупинення будівельних робіт, забудовник о 05:00 ранку “під прикриттям 30 тітушок загнав будівельну техніку та знищив будинок Барбана” кінця ХІХ століття.

Симороз також опублікував відео знесення.

Водночас Міністерство культури та інформаційної політики стверджує, що вичерпало всі механізми впливу на ситуацію із забудовою садиби Барбана.

“На жаль, через бездіяльність київської міської влади столиця просто зараз втрачає кілька пам’яток архітектури. Зокрема, садиби Барбана та Осипа Родіна. Приписи МКІП про заборону будівництва проігноровані. Інших законних механізмів вплинути на ситуацію міністерство не має. Проте має Київська міська державна адміністрація – КМДА”, – йдеться у повідомленні пресслужби Мінкульту, опублікованому в фейсбуці в четвер, 19 серпня.

У Мінкульті закликали міського голову столиці Віталія Кличка негайно зупинити свавілля забудовників.

Вчора ввечері в КМДА заявили , що “розбираються у документах”.

Довідоково

Садиба Барбана – історичний одноповерховий будинок, який був зведений наприкінці XIX століття — у 1891 році. Спочатку будівля будувалась для титулярного радника Олександра Барбана, потім належала дворянину Івану Гореславському. У 1910 році особняк придбав провізор В’ячеслав Геращеневський. Після революції будинок був переданий радянській владі. 1944-1945 року в особняку мешкала родина голови Комітету у справах мистецтв при Раднаркомі УРСР, академіка-драматурга Олександра Корнійчука. Згодом будинок віддали дитячій соматичній лікарні, а починаючи з 70-х років XX століття у будинку розташовувалися різні установи, зокрема редакція газети “Культура і життя”. З 2020 року власник особняка – ТОВ “Інформаційна група “Агентство столичних повідомлень”. Забудовник має проєкт нової споруди до 26,5 метрів заввишки.

Такий вигляд мав будинок Барбана до знесення. Фото: Mind.ua

Будинок Барбана — зразок одноповерхового житла середнього класу із цегляним декором. У 2015 році Науково-дослідний інститут пам’яткоохоронних досліджень пропонував внести будівлю до переліку щойно виявлених об’єктів культурної спадщини. В обґрунтуванні було зазначено, що це “рідкісний взірець одноповерхового садибного будинку. Прикрашений вишуканим неокласичним декором — русти, лиштви, складний карниз. Цінна пам’ятка культурного надбання міста Києва”.

Читайте також:
У Маріїнському парку встановили сцену для концерту Бочеллі на меморіалі братської могили

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна