У Чернівцях хотіли заборонити інсталяцію “Хохли”. Художника навіть викликали в СБУ

 

Інсталяцію чернівецького художника Івана Салевича хотіли заборонити експонувати у галереї “Вернісаж”. Його робота “Хохли” мала стати частиною виставки до Дня Незалежності України. Через неї художника викликали на допит в СБУ.

Про це Салевич розповів у коментарі “Суспільному” у середу, 18 серпня.

Інсталяція “Хохли” зображує людей у вишиванках, які стоять на колінах та “спрямовують погляд до Росії”. Таким чином Салевич хотів зобразити, що “велика частина українців не визначилася зі своєю національною ідентичністю”.

Фото з ФБ Салевича

Директор галереї Ігор Сорокоумов через інсталяцію звернувся до Служби безпеки України. Він вважає, що композиція може образити людей. У коментарі журналістам він заявив, що виставка може сприйматися двояко, тому хотів “поставити її на гальма”.

Після звернення директора, художник Салевич понад дві години перебував на допиті. Його запитували, чому той використав російський прапор. Зрештою, виставити роботу дозволили, проте з пояснювальним текстом, щоб твір не сприймали двояко.

Опис до інсталяції “Хохли”, фото Суспільного

“Будь-який мистецький твір не може забороняти посадовець. Цензурувати можна лише ту роботу, яка містить заклики до насильства або загрозу нацбезпеці країн, – каже мистецтвознавець Олександр Сушинський.

Виставка у центрі культури “Вернісаж” триватиме з 18 серпня до 10 вересня.

Додамо, що Іван Салевич – заслужений художник України. Автор пам’ятників Паулю Целану та героям Буковинського куреня, які встановлені в Чернівцях.

Читайте також:
Радянські інсталяції на алеї Небесної Сотні: зйомки документального проєкту перенесуть в інше місце

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна