Допомоги в евакуації з Афганістану потребують 153 громадян України, – Кулеба

 

По допомогу в евакуації з Афганістану до дипломатів звернулися понад півтори сотні громадян України. З ними постійно підтримується зв’язок, прямої загрози їхньому життю зараз немає.

Про це у вівторок, 17 серпня, повідомив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба у фейсбуці.

“За останніми даними, 153 українці зв’язалися з дипломатами та попросили допомоги в поверненні додому. Це громадяни України, які перебувають на військовій базі, де виконували роботи за контрактом, українці афганського походження, які відвідували родичів, бізнесмени та інші”, – написав він.

Очільник МЗС також назвав брехнею інформацію в соцмережах і окремих ЗМІ про кинутих напризволяще державою українців.

“З усіма, хто дає про себе знати, ми на постійному зв’язку. Знаємо, хто де перебуває, знаємо, що прямої загрози життю громадян наразі немає”, – запевнив міністр і додав, що держава працює щогодини над тим, щоби допомогти своїм громадянам.

“Допоможемо й іноземцям, але громадяни України – абсолютний пріоритет, тому що ми своїх не кидаємо. Є кілька конкретних сценаріїв повернення, які нині втілюються в життя. З безпекових міркувань не можу розповідати подробиці, але працюємо, щоб все вдалося”, – зазначив глава української дипломатії.

Кулеба також навів коментарі, якими іноземні журналісти та дипломати зустріли новину про те, що Україна змогла в ніч з неділі на понеділок евакуювати літаком людей – своїх та іноземців – з кабульського аеропорту в час, коли майже ніхто не міг звідти вирватися.

“Коли ваша держава робить щось гарне, не соромтеся пишатися нею, як не соромляться це робити іноземці”, – закликав міністр.

Раніше речник МЗС Олег Ніколенко поінформував, що дипломати підтримують зв’язок із заблокованими на військовій базі в Афганістані українцями і будуть інструктувати про подальші кроки, коли з’явиться можливість евакуації.

Як інформувала “Новинарня“, через несподівано швидкий наступ талібів 15 серпня президент Афганістану Ашраф Гані залишив країну, яка повертається до шаріату.
Країни ЄС закривають свої посольства та евакуюють дипломатів. Близько 70 країн, серед яких Україна, виступили зі спільним закликом дозволити всім іноземним громадянам і афганцям, які цього бажають, залишити Афганістан. Тисячі афганців та іноземних громадян утворили тисняву в аеропорту Кабула, намагаючись втекти з країни. Повідомлялося про загибель щонайменш 5 осіб, але смертей в аеропорту вочевидь більше.
Афганські урядові сили усунулися від захисту аеропорту. Його контролюють близько десятка тисяч військових США, Британії та деяких інших країн НАТО, забезпечуючи евакуацію.
Україна успішно вивезла з Афганістану один евакуаційний рейс та прислала літак на другий.

Читайте також:
На території Афганістану немає військових ЗСУ, – Міноборони

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна