Чому в Києві протестували проти розширення впливу ПВК “Вагнера” на Африку

 

Андрій Луганський
для “Новинарні

11 серпня активісти ГО “АРДІС” (“Агенція розвитку демократії та інформаційних свобод”) влаштувати пікет під посольством Республіки Судан у Києві, закликавши “стримати свавілля приватної військової компанії “Вагнера”, що поширюється в Африці.

Вони тримали плакати із гаслами проти “вагнерівців” як “терористів на службі в Кремля” та проєктували на будівлю написи, на кшталт “Витуріть ПВК “Вагнера” з Судану!”

Фото з акції проти ПВК “Вагнера” на Печерську 11 серпня 2021

За останні кілька років Кремль, залежно від своїх геополітичних потреб, активно використовує цих приватних найманців для участі в локальних військових конфліктах, розпалювання протестних настроїв, тренування бойовиків або підтримки авторитарних режимів.

“Вагнерівці” охоче грають роль і приватної охоронної компанії: стережуть власність російських олігархів, інші економічні об’єкти, супроводжують морські перевезення.

В африканському Судані, наприклад, бойовики російської ПВК “кришують” золотодобувні шахти. Це поширена схема впливу – за допомогою військової сили дестабілізувати ситуацію в регіоні, а потім в обмін на ресурси допомагати “підтримувати мир” у країні. Також це чудовий привід виправдати там присутність російських військових формувань та здійснювати антизахідний вплив.

Офіційний Кремль продовжує заперечувати існування приватних військових компаній, оскільки найманство заборонене законом РФ. Так само відхрещується від зв’язку з групою “Вагнера” і наближений до верхівки кремлівського політикуму підприємець Євгеній Пригожин. Втім, уже кілька років поспіль присутність ПВК “Вагнера” було зафіксовано у Сирії, ЦАР, Лівії, Судані.

Беззаперечні докази використання Росією найманців в Африці були представлені у розслідуванні авторитетного французького видання Le Monde у квітні цього року.

Привернув увагу й матеріал Арабської та Російської служб BBC за 11 серпня. У результаті розслідування журналістам вдалося отримати планшет найманця ПВК “Вагнера” в Лівії. Перевірка зафіксованих там позивних через українську базу “Миротворець” дає журналістам підстави ототожнити одного з фігурантів з російським бійцем ПВК “Вагнера” Федором Метьолкіним (“Мітла”), який раніше воював на стороні НЗФ в Україні.

Тож у Києві небайдужі активісти спробували привернути увагу світових медіа до розширення впливу приватної військової компанії, підтримуваної Кремлем.

Грати в домовленості з Москвою в будь-якій країні – необачний вибір. Влада РФ, яка обіцяє підтримку лідерам або опозиціонерам, насправді зацікавлена в пролонгації конфлікту, щоб створювати свої осередки впливу, отримувати право на експорт за безцінь природних ресурсів, продавати зброю, свої охоронні послуги або, врешті, розміщувати свої військові бази, до чого зараз ідеться в Судані.

“Вагнерівці”, які воювали проти України на Донбасі, тепер укорінили свій контингент в Африці. Вони можуть так само швидко розгорнути підривну діяльність у будь-якій точці світу, тому протидіяти їм треба міжнародними зусиллями.

Читайте також:
Судан призупинив будівництво російської військової бази

“Із ЦАРем в голові”. Що шукає Росія в Центральній Африці і як ми мусимо її спинити

“Прикмета Вагнера – наколка-свастика”. Як влаштована і воює його ПВК

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна