В українських СІЗО дозволили користуватися інтернетом і телефоном

 

Кабінет Міністрів України ухвалив рішення, що надає можливість ув’язненим у СІЗО користуватися ІP-телефонією й інтернетом.

Про це в середу, 11 серпня, інформує “Урядовий портал”.

За словами заступника Міністра юстиції України Олени Висоцької, постановою Кабінету Міністрів України пропонується запровадити у слідчих ізоляторах Державної кримінально-виконавчої служби експериментальний проєкт, відповідно до якого особам, узятим під варту, за відповідну плату будуть надаватися послуги з доступу до глобальної мережі Інтернет та телефонного зв’язку за допомогою засобів ІР-телефонії.

Висоцька зазначила, що завдяки схваленню урядом постанови Україна просунулися у напрямі законодавчого закріплення права доступу осіб, взятих під варту, до Інтернету та телефонного зв’язку.

“Адже досі контакти осіб, взятих під варту, із зовнішнім світом були максимально обмежені національним законодавством”, – зазначила Висоцька.

Водночас відповідно до пунктів 24 (1,2,12) Європейських пенітенціарних правил ув’язненим необхідно дозволяти максимально часто спілкуватися поштою, по телефону або в інші способи зі своїми родинами, іншими особами та представниками зовнішніх організацій.

Крім того, Європейський суд з прав людини у своїх рішеннях неодноразово зазначав, що важливим елементом права ув’язненого на повагу до його сімейного життя є надання йому державними органами можливості або за потреби допомоги у підтриманні зв’язків зі своїми близькими.

“Міністерство юстиції демонструє відкритість і надає ширші можливості для спілкування особам, узятим під варту. Оскільки експериментальний проєкт буде передбачати фіксацію телефонних розмов — це знизить ризик можливого телефонного шахрайства в установах”, – наголосила урядовиця.

Читайте також:
У Львові на місці колишньої колонії побудують кампус ІТ-компанії, – Мін’юст

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна