Сьогодні – Міжнародний день корінних народів. Банкова нагадала про порушення прав кримських татар у Криму

 

У понеділок, 9 серпня, в Україні і в усьому світі відзначають Міжнародний день корінних народів.

У це свято в офісі президента нагадали про анексію Криму Росією і порушеннях прав корінного народу України – кримських татар.

“У цей день Україна в черговий раз акцентує увагу міжнародної спільноти на необхідність активно боротися за повернення Криму під контроль нашої держави. Всі демократичні країни, які поважають права людини, запрошені приєднатися до роботи установчого саміту ініціативи «Кримська платформа», яка об’єднає усі наявні національні та міжнародні зусилля з деокупації українського півострова і захисту прав корінних народів, що сформувалися на його території”, – йдеться в повідомленні на сайті офісу президента.

В ОП підкреслили, що для України питання захисту корінних народів стоїть особливо гостро через анексію Росією Кримського півострова, оскільки саме на його території сформувалися такі народи, як кримські татари, караїми та кримчаки.

“Зараз, перебуваючи під російською окупацією, кримськотатарський народ зазнає масових утисків і переслідувань за позицію несприйняття окупації та підтримку територіальної цілісності й суверенітету України. Вбивства, насильницькі зникнення, катування, свавільні обшуки та затримання, безпідставні звинувачення та засудження, заборона діяльності представницьких органів корінних народів та знищення свободи слова – такі методи використовує окупаційна влада, щоб зламати спротив кримськотатарського та інших народів на Кримському півострові”, – наголосили в ОП

Зазначається, що Українська держава бачить своїм головним завданням звільнення окупованого Криму та захист корінних народів від переслідувань.

Голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров теж привітав з нинішнім святом.

Він наголосив, що меджліс і далі докладатиме всіх зусиль для об’єднання українського суспільства та мобілізації міжнародної спільноти з метою звільнення окупованих РФ територій України та відновлення територіальної цілісності України в її міжнародно-визнаних кордонах, включаючи Автономну Республіку Крим та місто Севастополь.

Як писала “Новинарня“, 1 липня Верховна Рада ухвалила в цілому закон про корінні народи України, який зокрема закріплює статус кримськотатарського народу.

Закон дає визначення поняттю “корінний народ України”. Це автохтонна етнічна спільність, що сформувалася на території України, яка є носієм самобутньої мови і культури, має традиційні, соціальні, культурні або представницькі органи, самоусвідомлює себе корінним народом України, становить етнічну меншість у складі її населення і не має власного державного утворення за межами нашої країни.
“Корінними народами України, які сформувалися на території Кримського півострова, є кримські татари, караїми, кримчаки”, – сказано в документі.
Закон забороняє заперечувати етнічну приналежність або етнічну самобутність корінних народів України.
Підкреслюється, що корінні народи мають право на самовизначення, на рівний правовий захист, на власну національну символіку і порядок її застосування з дотриманням законів України, а також право передавати майбутнім поколінням свою історію, мови, традиції, писемність і літературу.
Корінним народам надали право на створення власних навчальних закладів або співпрацю з іншими закладами для забезпечення вивчення своєї мови, історії, культури та навчання на мові корінного народу.

Читайте також:
“Нове насіння розбрату посіяне”: Путін знову біситься через закон про корінні народи України

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна