Помер дослідник історії української Донеччини Олександр Добровольський

 

Помер Олександр Добровольський – український історик, дослідник історії української Донеччини, громадський активіст зі Слов’янська.

Про його смерть у неділю, 8 серпня, повідомив місцевий громадський діяч Денис Бігунов.

“Внаслідок раптової хвороби у лікарні м. Слов’янська помер дослідник діяльності українського підпілля на Донеччині ХХ ст., автор книг, збірників документів “ОУН на Донеччині” (том І і ІІ) Сашко Добровольський. Вічна пам’ять”, – написав Бігунов у фейсбуці.

Він зазначив, що, що 6 серпня Олександр був госпіталізований до лікарні з важким інсультом.

Та що матеріальну допомогу дружині покійного можна надати на її карту: 5168757391567874 Приватбанк (Голуб Лариса Яківна).

Працівник УІНП, очільник благодійного фонду “Героїка” Павло Подобєд зазначив, що смерть Олександра Добровольського – велика втрата для українського Слов’янська та України загалом.

Біографічна довідка

Олександр Добровольський (м. Слов’янськ Донецької області) –  дослідник історії Донеччини першої половини ХХ століття.
У 2002 році закінчив філологічний факультет Слов’янського державного педагогічного університету. Автор, співавтор і упорядник кількох книг, збірників та наукових статей на тему українського громадсько-політичного руху та підпільного руху опору комуністичному режиму СРСР на Донбасі.

Серед виданих книжок:

  • “Донецьке козацтво”, 1997 рік (за матеріалами архівних документів висвітлюється український національний рух 1917 – 1920-х років, діяльність української автокефальної православної церкви (УАПЦ) та діяльність антибільшовицького махновського руху опору на Донеччині в перші роки комуністичного режиму СРСР в Україні);
  • “Михайло Петренко: дивлюсь я на небо…” та “Його таємниця: невідомий Михайло Петренко” у співавторстві з В. Мікушевим, 2002 та 2008 роки;
  • Путівник “Слов’янщина”, 2007 рік;
  • Статті у збірниках “Заповідаємо вам пам’ять” та “Відома та невідома Олексієво-Дружківка” за матеріалами архівів НКВС СРСР, 2009 рік;
  • Збірник “Діяльність ОУН на Сході України” – нарис про оунівське підпілля та “Просвіту” у Слов’янську під час німецької окупації, 2010 рік;
  • “Збірник документів  “ОУН на Донеччині” за матеріалами вивезеного до РФ архіву УСБУ у Донецькій області, 2013 рік.

До ознайомлення: лекція Олександра Добровольського “Український рух на Донеччині 1917—1958” (“Історична правда”, 2015).

Читайте також:
Художник Олександр Ройтбурд помер від раку

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна