Зеленський підписав закон, що звільняє ВПО від наслідків невиконання зобов’язань за кредитами

 

Президент України Володимир Зеленський затвердив внесення змін до закону України про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб щодо звільнення ВПО від негативних наслідків невиконання грошових зобов’язань за кредитними договорами та договорами позики (№1646-ІХ).

Як інформує пресслужба глави держави в четвер, 5 серпня, цей документ сприятиме захисту осіб, які постраждали від збройної агресії Російської Федерації на сході України та від тимчасової окупації АР Крим.

“Закон передбачає, що загальна сума процентів за кредитним договором або договором позики внутрішньо переміщеного особи (ВПО) не може перевищувати суми процентів, нарахованої протягом строку, на який надавався кредит (позика), за мінімальною ставкою, визначеною договором”, – йдеться в повідомленні.

У ньому наголошується, що за неналежне виконання такими особами з числа ВПО зобов’язань за кредитними договорами не нараховується неустойка (штраф, пеня), не настає відповідальність у вигляді сплати суми боргу, не застосовуються інші майнові санкції.

Уточнюється, що кредитор зобов’язаний здійснити перерахунок заборгованості за кредитом протягом семи днів після письмового звернення від ВПО.

“Відступлення права вимоги за кредитним договором позичальника з числа внутрішньо переміщених осіб без його згоди забороняється”, – наголосили в ОП.

Там уточнюють, що відповідальність за невиконання або неналежне виконання внутрішньо переміщеною особою кредитних зобов’язань покладається на Російську Федерацію як на державу-окупанта відповідно до норм і принципів міжнародного права.

Положення документа стосуються кредитних договорів і договорів позик, укладених до 20 лютого 2014 року зі ВПО з АР Крим та Севастополя, і до 14 квітня 2014 року – для договорів із ВПО з окупованих територій Донецької та Луганської областей, а також території проведення АТО/ООС.

Закон набуває чинності через місяць з дня його опублікування.

Читайте також:
Уряд спростив видачу водійських прав і реєстрацію авто для ВПО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.