СБУ оголосила дві підозри в справі про держреєстр моряків

 

У справі про злочинну схему на 150 млн доларів із держреєстром моряків оголошено підозру двом особам.

Про це у вівторок, 3 серпня, повідомив начальник управління Департаменту кібербезпеки СБУ Ілля Вітюк, передає “Укрінформ”.

“Оголошені підозри агентам-посередникам, які передавали кошти організаторам та посадовим особам Інспекції з питань підготування та дипломування моряків”, – сказав Вітюк.

Наразі триває слідство, і тому прізвища фігурантів справи не розголошуються.

За словами Вітюка, протиправна схема заблокована повністю, вона не працює. Ресурс повернули у власність держави.

Кіберфахівці Служби безпеки України у співпраці з Міністерством інфраструктури викрили і заблокували масштабну злочинну схему оформлення дозвільних документів моряків.

Орієнтовний розмір неправомірної вигоди, яку злочинці отримували щороку, сягав понад 150 млн доларів.

У цій схемі об’єднали роботу мережі агентів-посередників, які за винагороду “допомагали” морякам проходити регулярне підтвердження своєї кваліфікації, і несанкціоноване втручання в державний реєстр.

Він зауважив, що “не було можливим морякам здати іспит навіть за умови надання правильних відповідей на всі запитання тесту. Тобто, йшло втручання та маніпулювання в інформаційні системи”.

Читайте також:
СБУ блокувала схему незаконного переправлення моряків в окупований Крим

За допомогою моряків, які звернулись із заявами про вимагання неправомірної вигоди, було фактично здійснено аудіо- та відеофіксацію всіх етапів.

“Найскладнішим завданням було знайти розташування серверів, на яких розміщувались інформаційні системи та ресурси, так званий державний реєстр документів моряка. Бо він розміщувався у приватних руках”, – сказав Вітюк.

Незважаючи на те, що ця система розроблялась за державні кошти наприкінці 2019-20 року, система була повістю переміщена на приватні сервери. Перебувала під контролем зловмисників, і вони могли у будь-який час змінити дані, знищити, зашифрувати їх. А це, за словами Вітюка, напрацьовані роками бази даних, відновити які дуже складно.

Сервери розміщувались в одному з відомих дата-центрів. Якому саме – Вітюк не сказав.

За його словами, було проведено низку обшуків в офісах держустанов. Вказану інформаційну систему було передано на потужності Міністерства інфраструктури.

“Таким чином, СБУ зробила все, щоб унеможливити корупцію при отриманні дозвільних документів моряків. Тобто, людям не треба буде давати по $3-8 тис. хабаря, як це було раніше. Дуже сподіваюся, що передача реєстру в Міністерство унеможливить будь-які схеми у майбутньому”, – резюмував Вітюк.

Наразі триває робота з відновлення відповідних сервісів, і невдовзі «Електронний кабінет моряка» працюватиме у повному обсязі.

Як повідомлялось, кіберфахівці Служби безпеки України у співпраці з Міністерством інфраструктури викрили і заблокували масштабну злочинну схему оформлення дозвільних документів моряків.

Розслідуючи кримінальне провадження, кіберфахівці СБУ встановили, що держреєстр документів моряків та автоматизовані системи контролювали сторонні особи. Вони ж і мали доступ до цих ресурсів, хоча ті розроблялися та були придбані за державні кошти.

Зловмисники мали низку груп у різних месенджерах, де координували свою роботу.

Читайте також:
На Київщині затримали хакерів, що завдали збитків іноземним компаніям на $500 млн. ВІДЕО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна