Навчання Agile Spirit: морпіхи відпрацювали евакуацію поранених за допомогою бронеавтомобілів і вертольотів Black Hawk

 

На грузинському полігоні Орфоло в ході міжнародних навчань Agile Spirit – 2021 відбулись заняття з надання першої домедичної та першої медичної допомоги під час виконання бойових завдань.

Про це інформує пресслужба Командування морської піхоти.

Зі слів українських військових, у ЗС Грузії діють майже такі самі протоколи як і у ЗСУ, але є певні розбіжності, які стосуються передачі інформації. Зокрема, у грузинському війську за кожним медиком закріплений зв’язківець, який передає всю інформацію стосовно пораненого на командний пункт.

Серед іншого, військові відпрацювали питання щодо евакуації пораненого за допомогою броньованого санітарного транспорту Didgori Medevac та повітряним шляхом – за допомогою медичного вертольота Black Hawk. За умовами заняття допомога надавалася безпосередньо на полі бою, в зоні укриття та під час етапів медичної евакуації.

Фото: прессслужба КМП

“При наданні першої медичної допомоги та евакуації пораненого з поля бою своїми силами по протоколах істотних відмінностей немає. Разом з тим, дії наших військових медиків, які працюють за стандартами НАТО, трохи відрізняються від українських. Мені сподобалися дії медиків української морської піхоти, методи евакуації пораненого з червоної до жовтої зони і як вони надають домедичну та першу медичну допомогу. Наприклад, перед тим як зняти бронежилет з пораненого, перевіряєте наявність осколків між ним і одягом. Дуже радий, що ми познайомилися, обмінялися досвідом. Вважаю, що такі навчання повинні проходити якомога частіше і не тільки в рамках Agile Spirit”, – розповів лікар грузинського піхотного батальйону старший лейтенант Автанділ Гіоргадзе.

Фото: прессслужба КМП

Українські морські піхотинці підкреслили, що такі заняття допомагають підвищити взаємосумісність між підрозділами і це дозволить більш якісно виконувати спільні завдання.

Як писала “Новинарня“, у багатонаціональних військових навчаннях Agile Spirit-2021, які пройдуть у Грузії з 26 липня по 6 серпня, візьмуть участь близько 2,5 тисячі військовослужбовців з 15 країн, включаючи Україну.
Навчання відбуватимуться загалом у п’яти навчальних місцях на території Грузії: полігон «Вазіані»; військовий аеропорт «Вазіані»; тренувальний майданчик «Орфоло»; авіабаза «Сенакі» та тренувальний майданчик «Сорта/Екі».
Маневри охоплять змодельовані навчання на командному пункті, польові тренування та спільні багатонаціональні навчання на рівні батальйонів з живим вогнем.
Мета військових навчань Agile Spirit 2021 — підвищення боєготовності та взаємодія збройних сил США та країн-членів Альянсу й регіональних учасників у реалістичному навчальному середовищі.

Читайте також:
“Викладалися на повну”: грузинські офіцери на навчаннях Agile Spirit похвалили морпіхів ЗСУ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна