На вимогу українських активістів: Зеленський підписав указ про відзначення Дня молоді

доповнено

Президент Володимир Зеленський установив в Україні День молоді. Він відзначатиметься щороку 12 серпня – в Міжнародний день молоді.

Як передає “Новинарня“, про це йдеться у відповідному указі глави держави №333/2021 від 29 липня, опублікованому на офіційній інтернет-сторінці президента.

Мета документа – підтримка прагнення української молоді до інтеграції у європейську спільноту й утвердження цінностей демократії та свободи.

Також була врахована ініціатива молодіжних організацій та рухів.

Документ набирає чинності з 1 січня 2022 року.

Сьогодні втратив чинність указ президента України від 22 червня 1994 року №323 “Про День молоді”, відповідно до якого це свято відзначалося в нашій країні щороку в останню неділю червня.

Окрім України наприкінці червня День молоді відзначався лише у Російській Федерації, Узбекистані та Республіці Білорусь.

“Остання неділя червня в нашій ментальності – це день, коли проводяться фестивалі, вечірки, тощо. Його гасло – розваги та безтурботність! Своєю чергою Міжнародний день молоді – це про участь молоді, про її роль та вплив на усі можливі процеси у творені позитивних змін на всіх можливих рівнях. Його гасло – мій голос і думка мають бути почуті! Тут очевидно, що є різниця між радянською молоддю, тою молоддю яка була просто інструментом поширення якихось наративів, і молоддю сучасною, яка здатна реалізовувати свої бажання та вирішувати виклики, які стоять перед суспільством”, – йдеться в петиції, опублікованій на почату липня на сайті президента за ініціативи члена правління громадської спілки “Національне українське молодіжне об’єднання” Олега Слабоспицького.

У ній – прохання перенести відзначення Дня молоді з “радянсько-російської дати останньої неділі червня на 12 серпня”.

Як відомо, Міжнародний день молоді відзначається щорічно 12 серпня по всьому світу. Це свято було встановлено Генеральною Асамблеєю ООН ще у грудні 1999 року за пропозицією Всесвітньої конференції міністрів у справах молоді, що відбулася в Лісабоні 8-12 серпня 1998 року.

Уперше же свято відзначили в 2000 році.

Читайте також:
Організаторка “Під покровом Тризуба” Марина Мірзаєва: Українцям слід щоранку нагадувати, що Москва має бути зруйнована

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна