Арахамія назвав фатальною помилкою відмову від ядерної зброї: “Ми могли б шантажувати весь світ, і нам би давали гроші”

 

Голова фракції “Слуга народу” у Верховній Раді Давид Арахамія назвав “фатальною помилкою” підписання Будапештського меморандуму і заявив, що якби Україна зберегла ядерну зброю, то могла б “шантажувати весь світ“.

Про це Арахамія заявив в ефірі програми “Хард із Влащенко” на телеканалі “Україна 24“.

Відповідаючи на запитання, якими, з його точки зору, були основні стратегічні помилки президентів України, голова пропрезидентської фракції парламенту, зокрема, заявив:

“У Кравчука, мені здається, фатальна помилка – позбутися ядерної зброї після підписання нічого не значущого [Будапештського] меморандуму. У принципі, ми сьогодні всі успадковуємо цю велику помилку. Всіма іншими помилками всіх інших президентів можна просто знехтувати. Якби ми були ядерною державою, з нами б усі розмовляли б по-іншому, домовлялися б по-іншому. Якщо навіть на це йти, то йти треба було зовсім по-іншому”.

При цьому “слуга народу” зізнався, що не знає обставин підписання меморандуму.

“Зараз нам легко міркувати, через стільки років… Але, мені здається, в той час потрібно було проявити наполегливість і хоча б інші документи [підписувати]”, – висловив думку нардеп.

“Навіть якщо б не могли обслуговувати [ядерне озброєння], ми могли б скоротитися, але все одно залишити ядерний потенціал. Ми могли б шантажувати весь світ, і нам би давали гроші на обслуговування, як зараз це відбувається в багатьох інших країнах”, – заявив Арахамія.

Довідка:
Меморандум про гарантії безпеки у зв’язку з приєднанням України до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї, також відомий як Будапештський меморандум, був підписаний 5 грудня 1994 року.
Згідно з документом, США, Росія і Велика Британія зобов’язалися в обмін на відмову України від ядерної зброї поважати її незалежність, суверенітет тачинні кордони.
Перший президент України Леонід Кравчук визнавав, що Будапештський меморандум не врятував Україну від російської агресії. “Суть меморандуму абсолютно правильна. Сказано, що держави будуть гарантувати Україні суверенітет, територіальну цілісність і незалежність, і будуть захищати від можливого нападу. Але як? Цього власне і немає”, – пояснював він.
Шостий президент Володимир Зеленський в одному з інтерв’ю назвав відмову від ядерної зброї “зрадою України та великою помилкою”, але заявив, що вважає неправильним прагнути повернення ядерного потенціалу.

Читайте також:
Досвід компартії Китаю в управлінні державою заслуговує наслідування, – Арахамія

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна