На Хортиці знайшли кенотаф – символічну могилу вождя з горщиком без праху. ФОТО

 

У Запоріжжі на Хортиці на території археологічного комплексу “Генералка-2” дослідники виявили кенотаф – символічну могилу вождя без праху небіжчика.

Про це повідомляє пресслужба Запорізької міської ради в понеділок, 26 липня.

Зазначається, що схожі поховання влаштовували, якщо людина помирала на чужині чи зникала безвісти.

На думку істориків, кенотаф належав одному з вождів.

У похованні археологи виявили спеціальний горщик, який був частиною ритуальних обрядів. Його виготовленням та оздобленням займались виключно жінки.

Горщик датується 1500 р. до н.е. і належить до періоду бабинської культури або культури багатопружкової кераміки. Починаючи з 2000 року, це вже четверта знахідка зрубників у балці Генералка.

Кенотаф 1 Кенотаф 2 Кенотаф 3 Кенотаф 4 Кенотаф 5 Кенотаф 6
<
>
Фото: пресслжба Запорізької міської ради

“Генералка-2” – це унікальний археологічний комплекс, датований кінцем IV – першою половиною III тис. до н.е. Його ще називають “українським Стоунхенджем”. У бронзову епоху тут оселились перші представники ямної культурно-історичної спільності.

Аналіз системи ровів палісаду встановив, що поселення можна віднести до загальноєвропейських пам’яток. Відповідні аналоги можемо побачити в Німеччині, Італії, Іспанії та низці інших західноєвропейських країн.

Регулярні розкопки на території комплексу почались у 2000 році. Щоліта команда Національного заповідника “Хортиця” разом із суспільною організацією “Нова археологічна школа” на чолі з Олегом Тубольцевим досліджують це місце.
За двадцять років було відшукано багато унікальних знахідок, що представляють культурну й історичну цінність.

Читайте також:
На Хортиці виявили поховання скіфського воїна-гіганта. ФОТО


〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.