Зниклими безвісти в ОРДЛО вважаються 67 військових та резервістів, – омбудсмен

 

Уповноважена ВР із прав людини Людмила Денісова заявила, що зниклими безвісти на тимчасово окупованих територіях окремих районів Донецької та Луганської областей вважаються 258 осіб, у тому числі 67 військовослужбовців та резервістів.

Про це йшлось під час зустрічі з генеральним директором Міжнародної комісії з питань зниклих безвісти Кетрін Бомбергер, повідомила Денісова у телеграмі.

На зустрічі сторони обмінялися досвідом та обговорили спільні дії з пошуку та ідентифікації осіб, зниклих безвісти за особливих обставин, захисту прав їхніх родичів та надання сприяння з розробки відповідних законодавчих актів у цій сфері.

“Наголосила на тому, що внаслідок збройної агресії РФ на тимчасово окупованих територіях окремих районів Донецької та Луганської областей 258 осіб, у тому числі 67 військовослужбовців, резервістів, вважаються зниклими безвісти за особливих обставин. Робота щодо їх пошуку має здійснюватися у рамках Тристоронньої контактної групи, відповідно до Мінських домовленостей, втім процес наразі заблокований російською стороною”, – повідомила Денісова.

Вона звернула увагу на проблеми пошуку зниклих безвісти за особливих обставин у тимчасово окупованому Криму та місті Севастополі.

” З 2014-го року Управлінням Верховного комісара ООН з прав людини в Україні задокументовані 43 випадки насильницьких зникнень на території незаконно окупованого півострова. Ми маємо дані стосовно 11-ти таких людей”, – зазначила уповноважена ВР.

Денісова привітала підписання Меморандуму між МКЗБ та постійною Комісією з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин при Кабінеті Міністрів України, до якої входять два представники омбудсмена.

Вона висловила сподівання на плідну взаємодію з МКЗБ, яка сприятиме спільній меті – пошуку та ідентифікації зниклих безвісти, захисту прав їхніх родичів, а також вдосконаленню законодавчого забезпечення цього питання.

Читайте також:
Зниклих безвісти військових ЗСУ – майже 70; у березні має запрацювати комісія, – ОП

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна