Глава МЗС Литви вважає, що угода щодо “Північного потоку-2” – помилка, яка буде дорого коштувати

 

Міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс назвав помилкою угоду США і Німеччини щодо газопроводу “Північний потік-2”

Про це він заявив у четвер, 22 липня, повідомляє Delfi.

За словами міністра, умовою для початку роботи газопроводу могло б стати виведення російських військових з території України або чітка перспектива членства в НАТО для України.

“Я вважаю, що це помилка, і ця помилка буде дорого коштувати. Бачу можливості виправити цю помилку, якби Україні був запропонований план дій щодо членства в НАТО або відкриття газопроводу було б використано як важіль, щоб вимагати виведення російських військ з території України”, – сказав Ландсбергіс.

Міністр зазначив, новий газопровід – “величезна перемога” для російського президента Владіміра Путіна, а “за цю перемогу він повинен платити дійсно високу ціну”.

“Це серйозний важіль, і є можливість використовувати цей важіль якось мінімально позитивно. Якщо це не буде зроблено, то це буде поразкою, перш за все, тих держав, які домовилися про цей газопровід”, – сказав Ландсбергіс.

Як інформувала “Новинарня“, у травні 2021 року адміністрація Джо Байдена, маючи на меті поліпшення відносин із Німеччиною, відмовилася від запроваджених Трампом санкцій проти будівельників “Північного потоку-2” – газопроводу в Балтійському морі, що збільшує залежність ЄС від російського газу та б’є по економічних інтересах України й Польщі.
21 липня стало відомо, що США й Німеччина офіційно домовилися про завершення будівництва російського газопроводу. Водночас вони опублікували спільну декларацію з обіцянками та компенсаціями Україні.

Читайте також:
Стало відомо, що Німеччина і США обіцяють Україні в обмін на добудову “Північного потоку” з РФ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна