Кримські окупанти в обхід санкцій отримали німецькі фільтри на дві електростанції

 

Російська компанія “Воронеж-Аква” незаконно переправила на дві електростанції в окупованому Криму німецькі фільтри від компанії Inge GmbH.

Про це йдеться в спільному розслідуванні Литовського суспільного мовника (LRT), проєкту Scanner та української служби “Радіо Свобода”, яке опубліковане у вівторок, 20 липня.

“Попри санкції ЄС щодо заборони європейським компаніям експортувати свої товари до окупованого Росією Криму, фільтраційне обладнання німецького бренду Inge GmbH встановили на двох кримських електростанціях – Таврійській та Балаклавській. Для цього була залучена литовська фірма, власниця якої має тісні зв’язки з верхівкою російської державної нафтогазової компанії “Роснефть” і – через низку компаній – з депутатом від ОПЗЖ Віктором Медведчуком”, – йдеться в повідомленні.

Литовські журналісти звернули увагу на відеоролик російської компанії “Воронеж-Аква” – одного з підрядників будівництва двох кримських електростанцій, на якому видно, які саме на ТЕС встановлені фільтраційні установки.

Журналісти з’ясували, що виробник фільтраційного обладнання на кримських ТЕС – це німецький бренд Inge GmbH.

Дані з бази імпортно-експортних операцій ImportGenius підтвердили, що російська компанія імпортувала з Литви саме німецькі фільтраційні мембрани бренду Inge GmbH. Їхнім продавцем з боку Литви виступила фірма Run Engineering, зареєстрована у Каунасі – вільній економічній зоні, де бізнес може отримати пільги чи зекономити на податках.

Як зазначають розслідувачі, в день поставки фільтрів до Воронежа – 17 грудня 2018 року – у Run Engineering була відкликана ліцензія на експорт таких товарів. Правоохоронці підозрювали, що таке обладнання компанії могло потрапити в окупований Крим.

При цьому виробники фільтрів заявили, що не мали жодних відомостей про те, куди потрапить їхня продукція.

Повідомляється, що журналісти звернулись до представників Єврокомісії, яка координує спільний підхід країн ЄС у питанні санкцій, і чекають на відповідь.

У 2017 році стало відомо, що Росія в обхід санкцій ЄС доставила в окупований Крим чотири газові турбіни виробництва Siemens. У серпні 2017 роки ЄС розширив санкції проти Росії через постачання турбін. Пізніше Siemens також подав позови проти причетних до постачання їх турбін.

Читайте також:
Україна розпочала запровадження санкцій до австрійської компанії через оперний театр в Севастополі

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна