Венедіктова назвала кількість зафіксованих злочинів РФ проти України за час збройного конфлікту

 

На території України протягом 2014-2020 років зареєстровано майже 30 тисяч кримінальних правопорушень, вчинених в умовах збройного конфлікту та пов’язаних із збройною агресією Росії проти України.

Про це повідомила генпрокурорка Ірина Венедіктова, передає “Радіо Свобода”.

“Майже половина з них (кримінальних правопорушень, – “Н”) – за фактами терактів, кожне п’яте – щодо участі у непередбачених законом збройних формуваннях, кожне восьме – участі у терористичних організаціях, кожне п’ятнадцяте – щодо посягання на територіальну цілісність і недоторканність України, кожне двадцяте – щодо державної зради, кожне п’ятдесяте – порушення законів та звичаїв війни. При цьому в умовах збройного конфлікту також вчиняються умисні вбивства, незаконні позбавлення волі та викрадення людей, катування. За шість останніх років завершено розслідування та направлено до суду більш ніж 6,5 тисяч кримінальних проваджень. Уже поточного року обвинувальні акти щодо понад 500 таких кримінальних правопорушень скеровано до суду”, – зазначила Венедіктова.

Водночас, за її словами, у судах наразі перебувають близько чверті цих кримінальних проваджень.

“Ми мусимо об’єктивно оцінювати спроможність своїх правоохоронних органів, які безсумнівно наполегливо працюють і продовжать більш ґрунтовно розслідувати воєнні злочини зі спеціалізованими підрозділами. За відсутності доступу до місць вчинення діянь на тимчасово окупованих територіях, неможливості затримати підозрюваних, відмови Інтерполу оголошувати їх у розшук – виключно внутрішніх зусиль для притягнення до відповідальності вищих посадових осіб Російської Федерації недостатньо”, – констатувала Венедіктова.

Читайте також:
Агресія Росії на сході України забрала життя щонайменше 240 дітей

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна