В офісі генпрокурора Тупицькому вручили нову підозру

 

В офісі генпрокурора Олександрові Тупицькому вручити повідомлення про підозру у новому кримінальному провадженні, яке стосується обвинувачення у незаконному втручанні в автоматизовану систему “Клієнт казначейства – Казначейство” після його відсторонення з посади судді КСУ указом президента наприкінці грудня минулого року.

Про це повідомляє “Укрінформ” із посиланням на пресслужбу офісу генпрокурора.

“Олександр Тупицький прийшов в офіс генпрокурора. З ним провели процесуальні дії”, – сказали в ОГП.

Цю інформацію підтвердив і сам Тупицький: “Так, мені повідомили про підозру, але ні підозрюваним, ні винним я себе не вважаю”. Тому він планує оскаржити й нове повідомлення про підозру у суді.

Звинувачення щодо Тупицького стосується незаконного, на думку слідства, втручання в автоматизовану систему “Клієнт казначейства — Казначейство”.

Також слідство вважає співучасником злочину і головного бухгалтера КСУ.

Зокрема, у підозрі зазначається, що Казначейство у січні 2020 року надало голові КС Тупицькому доступ до системи дистанційного обслуговування клієнтів (СДО) з використанням програмно-технічного комплексу “Клієнт казначейства – Казначейство”.

Слідство вважає, що указ президента від 29 грудня 2020 року мав наслідком припинення виконання Тупицьким повноважень судді КСУ та голови КСУ до 28 лютого 2021 року.

Водночас, йдеться у підозрі, Тупицький не зважав на указ президента і “протидіяв досудовому розслідуванню з метою уникнення кримінальної відповідальності шляхом підготовки, друку і розміщення, реєстрації і відправки документів, розміщення на вебсайті КСУ від імені Тупицького, використовуючи для цього засоби КСУ, а також повернення процесуальних документів, адресованих Тупицькому, без вручення останньому”.

“Для реалізації злочинного умислу, спрямованого на організацію незаконного втручання в автоматизовану систему, Тупицький 29 грудня 2020 року у приміщенні КСУ надав керівнику Бухгалтерської служби КСУ – головному бухгалтеру незаконну вказівку щодо використання його особистого ключа з кваліфікаційним електронним підписом для несанкціонованого втручання в автоматизовану систему “Клієнт казначейства – Казначейство” при підписанні бухгалтерських документів в електронній формі від імені Тупицького О.М., передавши їй також захищений носій із КЕП Тупицького в порушення умов договору СДО від 5 грудня 2016 року №11-16 регламенту робіт кваліфікаційного надавача електронних довірчих послуг казначейства. Розуміючи, що несанкціоноване втручання в роботу автоматизованих систем , у т. ч. автоматизованої системи “Клієнт казначейства – казначейство”, є кримінально карним діянням, однак бажаючи зберегти займану посаду керівника бухгалтерської служби КСУ – головного бухгалтера, Наталія О. погодилась на використання КЕП Тупицького О.М. під час підписання від його імені бухгалтерських документів, зокрема: електронних платіжних доручень, електронних документів з бюджетних зобов’язань тощо”, – йдеться у матеріалах справи.

У зв’язку із встановленими фактами, Тупицькому підготували підозру у порушенні ст. 361 (несанкціоноване втручання в роботу електронно-обчислювальних машин (комп’ютерів), автоматизованих систем, комп’ютерних мереж чи мереж електрозв’язку) Кримінального кодексу.

Нагадаємо, Касаційний адміністративний суд у складі Верховного Суду визнав незаконним указ президента Володимира Зеленського від 27 березня 2021 року, яким він скасував указ свого попередника Віктора Януковича про призначення Олександра Тупицького суддею Конституційного Суду.

Читайте також:
Рішення Верховного Суду щодо Тупицького – спроба зірвати судову реформу, – ОП

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна