У Запоріжжі водійку самоката за наїзд на людину оштрафували на 127 тис. гривень

 

У Запоріжжі Шевченківський районний суд постановив стягнути 127 тисяч гривень з водійки електросамоката, яка наїхала на тротуарі на людину.

Про це інформує “Громадське” із посиланням на рішення суду від 19 квітня 2021 року.

Інцидент стався торік 2 червня. Водійка їхала тротуаром на самокаті разом із дитиною. Також з нею був чоловік, який їхав на велосипеді. Зрештою жінка наїхала на людину, яка рухалася поруч.

Через зіткнення пішоходка отримала тяжкі тілесні ушкодження та потрапила до лікарні. У неї діагностували перелом шийки правої стегнової кістки зі зміщенням. Після цього жінці знадобилося ендопротезування суглоба.

За словами потерпілої, коли вона попросила водійку викликати “швидку”, та разом із чоловіком спочатку пропонували спершу викликати поліцію, а потім взагалі поїхали додому.

Водійка своє порушення визнала та розкаялась. А відмову викликати “швидку” вона пояснила тим, що у неї немає коштів. Також водійка запевняла, мовляв, не очікувала, що пішоходка отримала тяжку травму.

У судовій постанові зазначають, що під час руху водійка самоката порушила чинне правило дорожнього руху, яким забороняють рух транспорту по тротуарах та пішохідних доріжках.

Водійку визнали винною за ст. 291 Кримінального кодексу України – порушення правил для транспорту, які спричинили тяжкі наслідки. Тепер порушниці доведеться сплатити 102 тисячі гривень матеріальної шкоди, 23 тисячі гривень моральної шкоди, а також понад дві тисячі гривень витрат на юридичну допомогу.

Як відомо, в Україні наразі законодавчо не врегульована участь гіроскутерів, електросамокатів, самокатів і моноколіс у дорожньому русі.
Їх фактично зараз сприймають як пішоходів.
Проте Верховна Рада торік у вересні ухвалила у першому читанні законопроєкт №3023 щодо правового регулювання користувачів персонального легкого електротранспорту.

Читайте також:
Уряд дозволив велосипедистам їздити смугами громадського транспорту

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна