На початку форуму “Україна 30. Гуманітарна політика” виступить скандальний режисер із РФ Хржановський

доповнено

У вівторок, 13 липня, участь у Всеукраїнському форумі “Україна 30. Гуманітарна політика” візьме глава держави Володимир Зеленський, а крім інших – також скандальний російський режисер, худкерівник Меморіального центру Голокосту “Бабин Яр” Ілля Хржановський. Він виступатиме одразу після Зеленського.

Як передає “Новинарня“, про це свідчить розклад заходу, оприлюднений на його офіційному сайті.

Перший день буде присвячений обговоренню трагедії в Бабиному Яру та Голодомору. Також обговорюватиметься тема національних громад України.

“Сьогоднішній форум “Україна 30. Гуманітарна політика” з підзаголовком “Бабин Яр. Голодомор. Національні спільноти України” відкриває президент Зеленський та… Хржановський. Скандальний російський режисер виступає одразу після президента. ОПУ підмахує меморіальному центру всі їх “хотєлки” і проджекти, абсолютно не зважаючи на позицію багатьох стейкхолдерів, науковців та релігійних діячів. Такий стан справ – це про що завгодно, але не про українську гуманітарну політику”, – написав у фейсбуці громадський активіст, працівник УІНП Роман Кулик.

Колишня народна депутатка, ексзаступниця міністра культури Ірина Подоляк назвала участь Хржановського в такому заході “великою помилкою”.

“Радник Путіна Сурков придумав у другій половині 2000-х «управляємий националізм». Тоді ФСБ взяла під крило усі неонацистські угруповання по всій території Росії і не тільки. Ви маєте пам’ятати сплекск тої різні усіх «інших», яка тоді почалась за поребриком і не закінчилась донині. Кремль інфільтрує своїх «управляємих националістов», а де-факто неонацистів і в інші країни, серед яких Україна далеко не виключення. Чого вартує лише надання Порошенком громадянства Коротких (він же Малюта, Боцман, Захар Лаврентьєв)… Так от, Марцинкевіч (Тесак), керівник і засновник неонацистських організацій, убивця, який здох в Челябінській тюрмі (чи то задушили, чи сам повісився) був свідомо запрошений Хржановським 2011 року у його «проєкт» ДАУ, який знімався у Харкові, а потім пошанований тим же Хржановським надгробним вінком зі стрічкою. Сьогодні Хржановський, як художній керівник Меморіалу “Бабин Яр”, виступає разом із президентом моєї країни на відкритті конференції про Голокост, Голодомор і національні спільноти України… Велика помилка! Доленосна! Путін тихо усміхається”, – написала Подоляк.

“На Всеукраїнському форумі «Україна 30» на секції «Бабин яр» за президентом виступає ще один лобіст рсні та власне рсня – Єрмак та Хржановський. Ми в оточенні. Але розбудовувати історичну пам’ять рсня в Україні не буде, це точно. Навіть, якщо це не розуміє все керівництво держави та міста”, – наголосила депутатка Київської міської ради від “Голосу” Аліна Михайлова.

Нагадаємо, у квітні Комітет гуманітарної та інформаційної політики Верховної Ради підтримав державний проєкт постанови щодо меморіалу “Бабин Яр”, який визнає неприпустимою участь у реалізації заходів громадян і організацій держави-агресора – Російської Федерації.
Водночас міський голова Києва Віталій Кличко є прибічником “російського” проєкту меморіального центру “Бабин Яр” та схиляв до нього депутатів міськради. Однак через спротив значної частини депкорпусу КМР голосування про виділення трьох ділянок землі для центру кілька разів переносили.

Читайте також:
Єрмак намагався зірвати зустріч Блінкена з Епіфанієм, – ЗМІ

Фукс заявив про вихід зі складу наглядової ради центру “Бабин Яр” через санкції РНБО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна