На Сумщині попрощалися із загиблим під Пісками воїном 15 омпб Євгенієм Курасовим. ФОТО

 

У село Локня на Сумщині у неділю, 11 липня, в останню путь провели військовослужбовця 15-го окремого мотопіхотного батальйону “Суми” ЗСУ сержанта Євгенія Курасова. Захисник України загинув 8 липня під Пісками на Донеччині від кулі російського снайпера.

Про це інформує Суспільне.

Село Локня розташоване п’ять кілометрів від кордону з Росією.

До двору родини Курасових попрощатися з односельчанином прийшли місцеві мешканці, приїхали і військові побратими.

“Завжди позитивний, такий веселун. Патріот. От, дійсно кажуть: війна найкращих забирає. Це, мабуть, так і є, і на це боляче дивитися. Знаєте, людина, яка йшла за покликанням, знала, що вона робить тут. Обставини загибелі: ворожий снайпер. Професійно спрацював в бійницю. Дуже важко було цього уникнути. Але, розумієте, ця втрата на нас люті нагнала. Зараз у нас “режим тиші”. Ми стараємося не відкривати вогонь, дотримуючись “режиму тиші”, щоби менше втрат було з нашого боку… Але ми цього не подаруємо”, — сказав командир Володимир Глюза.

У Євгенія Курасова залишились батьки, дружина і двомісячна донька Єлизавета.

За контрактом чоловік служив із жовтня 2019 року у 15-му мотопіхотному батальйоні “Суми”.

“Ось нещодавно в нього донька народилася. Дуже радів. Теж заходив якраз перед тим як поїхати додому. У тому році я прийшов до батальйону, були поруч на одних позиціях, так з першого дня і здружилися з ним. Потім стали в одному екіпажі. Він був у мене навідником, я – механік”, — згадує побратим Максим Мініч.

Курасов похорон 2 Курасов похорон 3 Курасов похорон 4
<
>

Племінник Євгенія Курасова – Анатолій — нині проходить строкову в конотопській військовій частині.

“Дядько був завжди для мене прикладом. Я завжди хотів рівнятися на нього, його характер. У нього характер був такий, що навіть коли будь-яка біда, він завжди старався тримати позитив, нічого, крім позитиву. Дуже сильно його любив, ніколи його не забуду. Буду рівнятися на нього й надалі, хоч його вже й немає з нами. Доньку його виховувати будемо всі разом. У мене плани: за чотири місяці буду просити відпустку, щоб похрестити. Замість дядька буду. Не можна залишати, це мій обов’язок перед сержантом Курасовим”, — говорить солдат.

Полеглий воїн навчався у школі сусіднього села Басівка. Учитель іноземної літератури розповів, які захоплення мав Курасов.

“Досить часто ми з ним грали в шахи. Він хотів виграти в мене. Інколи він вигравав. Дуже цьому радів. Ми грали з ним на щось. Це “на щось” було досить цікаве. Починаючи від здавання віршів на пам’ять, закінчуючи шоколадкою. Якщо Женька приносив шоколадку, програвши в шахи, то ми її тут з’їдали. Ділили на всіх. Так само було, коли програвав я. Але, думаю, що він свою партію виграв. І, можливо, ми ще з ним зустрінемось і зіграємо ту не зіграну партію, яка у нас залишилась у школі”, — сказав Павло Данилевський.

Після прощання на батьківському подвір’ї почесна варта курсантів Харківського національного університету повітряних сил імені Івана Кожедуба вирушила до центру села.

Там відбувся жалобний мітинг і вручення грамоти скорботи батькам загиблого від командування Збройних сил, присутнім оголосили: ім’я Євгенія Курасова заноситься до книги “Зали пам’яті” Меморіального комплексу Міністерства оборони України як загиблого за незалежність в російсько-українській війні.

На цвинтарі капелан відслужив заупокійну літію за полеглим. Остання шана сержанту — військовий салют.

До служби на фронті Євгеній Курасов був прикордонником. Другий рік на передовій — навідником-оператором бойової машини піхоти 58-ої окремої мотопіхотної бригади. Ввечері 8 липня він ніс бойове чергування на одному з опорних пунктів селища Піски поблизу Донецького аеропорту, коли в нього поцілив снайпер. Захисникові України було 24 роки.

Читайте також:
Загиблі герої червня 2021: обличчя, історії


〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.