Влада Гаїті заявляє про 28 осіб, причетних до вбивства президента. Більшість – іноземці

 

Влада Гаїті заявляє про те, що в угруповання, причетне до вбивства президента країни Жовенеля Моїза, входило 28 осіб.

Про це з посиланням на The Guardian повідомляє “Укрінформ”.

Зазначається, що правоохоронним органам вдалося заарештувати 17 підозрюваних, з яких 15 – колумбійці.

Серед затриманих – двоє чоловіків, які вважаються американцями гаїтянського походження: Джеймс Соладжес та Джозеф Вінсент. Один із них нібито є колишнім охоронцем посольства Канади в столиці Гаїті Порт-о-Пренсі.

Найстаршому з підозрюваних 55 років, наймолодшому, Соладжесу, – 35.

Пошуки інших до вбивства тривають.

Раніше начальник поліції Гаїті Леон Шарль заявляв про ліквідацію чотирьох підозрюваних у нападі й арешт іще двох. Тимчасовий очільник уряду Гаїті Клод Жозеф, який після вбивства Моїза узяв на себе керівництво державою, описував нападників на резиденцію президента як “найманців”, “іноземців, які говорять англійською та іспанською” (офіційними мовами Гаїті є креольська та французька).

Однак пізніше міністр зв’язку Гаїті заявив, що серед підозрюваних були і гаїтяни.

Відео, опубліковане після стрілянини, показує важкоозброєних чоловіків, одягнених в чорне. Біля резиденції президента Моїза вони кричать англійською: “DEA (Управління боротьби з наркотиками США – “Н”), всім залишатися на місцях!”.

Посол Гаїті в США Бокчіт Едмонд заявив, що хоч зловмисники й переодягнулися в агентів УБН, “насправді вони не є американськими агентами”.

Читайте також:
Тимчасовий очільник уряду Гаїті заявив, що керуватиме країною після вбивства президента

Як писала “Новинарня“, президента Гаїті Жовенеля Моїза застрелили в ніч на 7 липня. Група невідомих вдерлася у його приватну резиденцію, розстрілявши президента і тяжко поранивши його дружину.

Спершу ЗМІ повідомили, що перша леді померла в лікарні від поранень, однак потім з’явилася інформація, що лікарі продовжують боротися за її життя. Її доправили у Флориду (США), де жінка, за словами лікарів, перебуває в критичному, але стабільному стані.

Троє дітей подружжя Моїз – Жомарлі, Жовенель-молодший та Жоверлейн – перебувають у “безпечному місці”, заявили представники влади. Жомарлі вижила, сховавшись у кімнаті свого брата, тоді як зловмисники зв’язували двох членів персоналу резиденції.

Президент Жовенель Моїз був при владі з лютого 2017 року.

Гаїті – одна з найбідніших держав Західної півкулі. Її населення становить близько 10,6 млн людей. Торік у лютому в країні почалися акції протесту, учасники яких вимагали відставки Моїза.

Противники президента звинувачували його в зростанні інфляції, корумпованості чиновників і погіршенні ситуації в економіці.

Цей замах на Моїза був не першим – у жовтні 2018 року його обстріляли під час офіційної церемонії, але тоді голова держави не постраждав.

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна