Тимчасовий очільник уряду Гаїті заявив, що керуватиме країною після вбивства президента

 

Тимчасовий очільник уряду Гаїті Клод Жозеф оголосив, що він керуватиме країною після вбивства президента Жовенеля Моїза.

Про це повідомляє “Укрінформ” із посиланням на ABC News.

“Ми з усіма міністрами працюємо з моменту появи новини [про вбивство Моїза] і хочемо запевнити вас, що притягнемо вбивць президента до відповідальності… Будь ласка, зберігайте спокій, і нехай влада виконує свою роботу. Ми не хочемо, щоб країна занурилася в хаос. Це дуже сумний день для нашої нації”, – заявив Жозеф.

Він назвав убивство президента Гаїті Жовенеля Моїза “ненависницьким, нелюдським та варварським вчинком” і запевнив, що національна поліція та військові сили країни контролюють ситуацію.

Начальник поліції Гаїті Леон Шарль повідомив, що четверо підозрюваних в убивстві президента Моїза були ліквідовані, ще двох затримали.

Раніше Клод Жозеф оголосив у країні воєнний стан. Це надзвичайний стан, що має бути запроваджений виконавчою владою, зокрема главою держави, з санкції відповідного державного органу для його виконання.

Як писала “Новинарня“, президента Гаїті Жовенеля Моїза застрелили в ніч на 7 липня. Група невідомих вдерлася у його приватну резиденцію, розстрілявши президента і тяжко поранивши його дружину.

Моїз був при владі з лютого 2017 року.

Гаїті – одна з найбідніших держав Західної півкулі. Її населення становить близько 10,6 млн людей. Торік у лютому в країні почалися акції протесту, учасники яких вимагали відставки Моїза.

Противники президента звинувачували його в зростанні інфляції, корумпованості чиновників і погіршенні ситуації в економіці.

Цей замах на Моїза був не першим – у жовтні 2018 року його обстріляли під час офіційної церемонії, але тоді голова держави не постраждав.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна