На Сумщині виявили давньоруське поселення XI-XIІ століття. ФОТО

 

Поблизу смт Вороніж Шосткинського району на Сумщині археологи знайшли давньоруське поселення, що може змінити історичну дату заснування селища.

Про це повідомив керівник Воронізької археологічної експедиції, кандидат історичних наук, доцент ніжинського та сумського університетів Іван Кедун, передає “Укрінформ”.

“Провели розвідку і наткнулися на давньоруське поселення XI-XIІ сторіччя. Відкриття є! Воно полягає в тому, що давньоруських об’єктів до нас тут не фіксували жодного разу. Та й взагалі цей регіон практично не досліджений”, – сказав науковець.

За його словами, говорити про розміри, тип поселення (селище чи городище), наявність укріплень, період існування можна буде тільки після багаторічних і повномасштабних розкопок.

А поки що була розвідка, яка засвідчила, що люди тут жили й у добу Давньої Русі. Коли це буде остаточно доведено, історичний вік селища Вороніж може зрости з понад 800 років до 1000.

Вороніж 1 Вороніж 2 Вороніж 3 Вороніж 4 Вороніж 5 Вороніж 6 Вороніж 7 Вороніж 8
<
>
Фото: Facebook/Ігор Мотолок

На місці розкопу сумські й ніжинські археологи знайшли понад 500 елементів кераміки, яку тепер досліджуватимуть. Щойно відкритому поселенню вчені дадуть назву, складуть на нього паспорт і лише тоді зареєструють як пам’ятку археології.

Після опрацювання отриманого експедицією матеріалу може відбутись деяке зміщення у часі, але те, що тут Давня Русь – це точно.

Воронізька експедиція тривала тиждень.

За офіційною інформацією, розташоване на обох берегах річки Осоти смт Вороніж 2007-го відсвяткувало своє 830-річчя.

Читайте також:
На Дніпропетровщині перепоховали останки скіфського воїна

“Чорні археологи” розграбовують артефакти на острові Березань, – історики

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна