Нагороди, союзники і Osprey в небі над Одесою: як Україна відзначала день своїх ВМС. ФОТО

 

В містах південної України відбулися урочисті заходи з нагоди Дня ВМС ЗС України.

Так, в Одесі, Бердянську, Миколаєві та на полігоні морської піхоти в неділю, 4 липня, вітали військових моряків з професійним святом.

Одеса

На десантному кораблі “Юрій Олефіренко” відбулась церемонія підняття Державного прапора України, Прапора ВМС та прапорів розцвічування. Біля причалів морвокзалу вишикувалась лінійка бойових кораблів країн Альянсу, які беруть участь у міжнародних навчаннях.

“Україна разом зі США, Великою Британією, Турецькою Республікою та багатьма нашими друзями і іншими країнами активно реалізує спільні масштабні проєкти щодо оновлення нашого корабельного складу, розбудови сучасної військово-морської інфраструктури, підготовки особового складу… Зокрема, наступного року американська сторона розпочне передачу Україні швидкісних бойових катерів Mark VI”, — повідомив Володимир Зеленський під час урочистих заходів з нагоди Дня ВМС Збройних сил України.

Тимчасова повірена у справах США в Україні Крістіна Квін у своєму виступі зазначила, що навчання «Сі Бриз» є проявом співпраці в галузі морської безпеки України, США та 32 інших країн-учасників.

«Кораблі, які ми бачимо тут, – це лише один з проявів того, що роблять США для допомоги Україні в забезпеченні її безпеки», – наголосила вона.

Крістіна Квін розповіла, що минулого тижня побувала в Бердянську, де взяла участь у відкритті нового пункту базування для дивізіону швидкого реагування морської служби охорони України.

Вона нагадала, що в Очакові Миколаївської області будівельні батальйони Військово-Морських Сил США звели оперативні й допоміжні, а також ремонтні споруди для українського флоту і працюють над підвищенням якості інфраструктури на цій базі.

Крім того, з нагоди Дня ВМС України Володимир Зеленський вручив державні нагороди військовим морякам.

Також відбувся демонстраційний проліт повітряної колони за участю гелікоптерів Мі-1 та Мі-8, літаків Ан-26 та Су-25 Збройних Сил України, а також конвертопланів Bell V-22 Osprey морської піхоти США.

З 10-ї години ранку для одеситів та гостей міста у приміщені Одеського морського вокзалу розпочала роботу виставка «Блокпост пам’яті». Наприкінці святкового дня о 19:00 у Літньому театрі Міського парку спільна група Центру військово-музичного мистецтва ВМС ЗС України та оркестру 6-го флоту США презентує концерт з нагоди Дня ВМС та Дня Незалежності США, а вже після заходу сонця мешканці міста та його гості зможуть милуватися видовищною ілюмінацією на бойових кораблях.

Миколаїв

У Миколаєві після завершення урочистої частини на 8-му причалі військові урочистим маршем пройшли вулицями міста до меморіалу «Струни пам’яті», де поклали квіти та вшанували пам’ять захисників нашої держави, які віддали свої життя.
Люди мали можливість відвідати кораблі, оглянути озброєння та військову техніку, ознайомитися з умовами вступу до лав ВМС ЗС України. Також до Дня ВМС в Миколаєві розпочалась регата.

На території Миколаївського міського річкового вокзалу морпіхи з 36-ї бригади представили близько 20 одиниць техніки: самохідна артилерійська установка 2С1 “Гвоздика”, зенітно-ракетний комплекс “Стріла-10”, реактивна система залпового вогню БМ-21 “Град”, бронетранспортер БТР-80, американські “Хамві”, автоцистерна для питної води (АЦПВ-6), санітарний автомобіль “Богдан” та інші.
Окрім того, відвідувачі мали змогу ознайомитися зі стрілецькою зброєю, гранатометами різних систем, мінометами калібрів 120 мм та 82 мм.

Полігон

На полігоні морської піхоти теж відбулись урочистості з нагоди Дня ВМС ЗС України та Дня Незалежності США

Учасників берегової компоненти українсько-американських багатонаціональних навчань “Сі Бриз – 2021” прибули командувач морської піхоти генерал-лейтенант Юрій Содоль, а також командир батальйону морської піхоти підполковник Местін Робісон.

Рівно о 12 годині, відповідно до американської традиції, прозвучав салютний постріл з гармати на честь Дня Незалежності США.

“Наша незалежність демонструє те, що ми люди, які люблять свободу. Як ми всі знаємо – за свободу треба платити! Але ми зробимо все, щоб її захистити. Благослови Боже Молдову! Благослови Боже Грузію! Слава Україні та з Днем ВМС ЗС України! Благослови Боже Америку!” – сказав підполковник Местін Робісон.

Крім того, морпіхам вручили державні нагородм. Відповідно до Указу Президента України №204/2021 орденом «Богдана Хмельницького» ІІ ступеня було нагороджено полковника Миколу Паласа та підполковника Віктора Сікозу, орденом «Богдана Хмельницького» ІІІ ступеня – підполковника Олександра Шмигельського, орденом «Данила Галицького» – старшого лейтенанта Сергія Таранюка, орденом «За мужність» ІІІ ступеня – старшого матроса Василя Мільковського, лейтенанта Олександра Саєнка та капітана Валентина Шестакова.

Бердянськ

Також пресслужба ВМС поширила фоторепортаж і з відзначення дня ВМС у Бердянську.

Читайте також:
“Ми боротимемося за наше море”: що сказав Неїжпапа з нагоди Дня ВМСУ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна