В Україні відкрився ринок землі с/г призначення

 

Із 1 липня 2021 року громадяни України можуть легально купувати і продавати землю сільськогосподарського призначення.

Це передбачає закон, ухвалений 31 березня 2020 року, нагадує “Економічна правда“.

Закон скасовує дію мораторію на продаж землі сільськогосподарського призначення.

Окрім держави та територіальних громад, володіти землею наразі зможуть громадяни України. Вони зможуть придбати не більше 100 гектарів “в одні руки”.

Проте це не означає, що через пов’язаних осіб не можна буде купити більше. Треба буде лише пояснити походження коштів.

Із 2024 року доступ до ринку с/г землі отримають юридичні особи, а максимальний обсяг володінь зросте до 10 тис. га.

Іноземці зможуть купувати українські землі тільки після ухвалення відповідного рішення на загальнонаціональному референдумі. Коли він відбудеться – невідомо.

Незалежно від результатів референдуму, іноземці не зможуть купувати землю в 50-кілометровій зоні від державного кордону України.

Сільгоспземля займає понад 70% території країни. За даними Держгеокадастру, площа зареєстрованих земельних ділянок дорівнює 32,3 млн га, з яких 19,9 млн га оформлені в оренду.

Виставити ділянки на продаж можуть 6,9 млн приватних власників, яким належить 27,6 млн га сільгоспземлі. Середній розмір ділянки – 4,5 га.

Держгеокадастр підрахував, що нормативна грошова оцінка 1 га ріллі становитиме від 21 тис. грн до 34 тис. грн в залежності від регіону.

За прогнозами Мінагрополітики, середня вартість гектара землі одразу після відкриття ринку становитиме близько 50 тис. грн. Мінекономіки очікує, що далі земля щороку дорожчатиме на 10-15%.

Ніхто не може змусити власника продати землю. Згідно із соціологічними опитуваннями, переважна більшість нинішніх власників паїв не планує продавати свої ділянки. Право приватної власності на землю непорушне.

Читайте також:
Рада прийняла закон про ринок землі. ХТО ЯК ГОЛОСУВАВ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна