Представник Зеленського не виключив згоду КС на розміщення баз НАТО в Україні

 

Україна може розмістити на своїй території бази НАТО, якщо вступить до Альянсу або якщо укладе з країнами відповідні договори про військову співпрацю. Дозвіл на розміщення іноземних військових баз в Україні міг би надати Конституційний Суд.

Як передає “Укрінформ“, про це в ефірі телеканалу “Україна 24” заявив народний депутат від владної фракції “Слуга народу”, представник президента у КС Федір Веніславський, коментуючи негативну реакцію президента РФ Володимира Путіна на військові навчання у Чорному морі за участю країн НАТО.

За словами Веніславського, загрозу територіальній цілісності та суверенітету України “становлять явно не іноземні військові формування, які сьогодні беруть участь у спільних військових навчаннях Sea Breeze-2021, а якраз Російська Федерація і її лідер Володимир Путін”.

“Підтримка України з боку наших західних партнерів явно дратує Росію і явно йде на користь Україні. Я думаю, що закиди щодо Конституції України (щодо неприпустимості розміщення іноземних військових баз) «від лукавого». Хочу нагадати тому ж пану Путіну, що в Конституції, наприклад, Литовської Республіки було аналогічне формулювання, як у Конституції України, що на території забороняється розташування іноземних військових баз. Але Конституційний Суд Республіки Литва, розглянувши це конституційне положення, сказав, що воно не поширюється на бази союзників. Якщо Україна стане членом НАТО, то союзницькі бази, якщо за аналогією взяти, також можуть з’явитися на території України”, – заявив депутат.

На думку Веніславського, це було б гарантією безпеки й територіальної цілісності України.

На запитання, чи може Україна розмістити в себе іноземні військові бази, не будучи членом НАТО, Веніславський відповів: “Це в будь-якому випадку має вирішити Конституційний Суд України за аналогією з Конституційним Судом Литви… Треба, щоб хтось звернувся до Конституційного Суду за офіційним тлумаченням статті 17, яка забороняє розташування іноземних військових баз на території України… Будемо сподіватися, що судді Конституційного Суду, які гіпотетично можуть розглядати це питання, будуть патріотами України й стануть насторожі національних інтересів і територіальної цілісності України… Гіпотетично, якщо будуть укладені договори, наприклад, про якусь військову співпрацю з іноземними країнами, то через рішення Конституційного Суду можна очікувати, що такий варіант не виключається”.

Як повідомляла “Новинарня“, українсько-американські навчання Sea Breeze тривають із 28 червня до 10 липня і є наймасштабнішими за більш як 20 років. З української сторони в них беруть участь 24 одиниці кораблів та катерів, 17 літаків, десятки одиниць озброєння та військової техніки. Крім того, із 3 тисяч учасників навчань половину особового складу становлять українські військові.

Читайте також:
На тлі навчань Sea Breeze Росія в Криму провела навчання з ППО

У Sea Breeze спростували чутки про появу американського есмінця Ross біля окупованого Криму

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна