На Тернопільщині виявили поховання учасників бою УПА з НКВС. ФОТО, ВІДЕО

 

У лісі поблизу села Великі Загайці Кременецького району Тернопільської області під час розкопок виявили поховання воїнів Української Повстанської Армії.

Археологічні дослідження спільно проводять Меморіально-пошуковий центр “Доля”, Український інститут національної пам’яті та громадська організація “Меморіал – Південна Волинь”.

Про це йдеться в повідомленні на фейсбук-сторінці центру “Доля”.

“Було підтверджено факт існування поховання воїнів УПА – станом на сьогодні, зокрема локалізовано три останки бійців. Одне захоронення датоване 1945 роком, інше раніше. Ми знаємо, що тут відбувалися бої воїнів УПА та військ НКВС. Про це свідчать архівні дані та свідчення місцевих мешканців”, – розповів директор центру Святослав Шеремета.

За словами Шеремети, перед дослідниками сьогодні стоїть завдання ще провести багато роботи, щоб розшукати ті поховання воїнів УПА, які є на території Заходу України.

Великі Загайці 1 Великі Загайці 3 Великі Загайці 2 Великі Загайці 4 Великі Загайці 5 Великі Загайці 6 Великі Загайці 7 Великі Загайці 8
<
>
Фото: Меморіально-пошуковий центр "Доля"

“До 80-річчя створення УПА, яке будемо відзначати у 2022 році ми розпочнемо масштабний проект з виявлення поховань воїнів УПА, їх ідентифікації та вшанування пам’яті тих, хто загинув за вільну та незалежну Україну”, – відзначив науковець.

Читайте також:
В Івано-Франківську на День героїв відтворили події Грубешівської операції УПА і поляків. ФОТО

Реабілітовано останнього розстріляного в СРСР бійця УПА Івана Гончарука


〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.