Військові РФ заявили про попереджувальний вогонь по британському есмінцю біля окупованого Севастополя

доповнено, уточнено

Військові Російської Федерації заявили, що відкрили попереджувальний вогонь по курсу британського есмінця HMS Defender в районі окупованого мису Фіолент в Чорному морі.

Про це повідомляє “Интерфакс” з посиланням на Міноборони Росії.

“Есмінець був попереджений про застосування зброї в разі порушення державного кордону Російської Федерації. На попередження не відреагував”, – йдеться в повідомленні.

За даними видання, о 12:06 і 12:08 прикордонний сторожовий корабель РФ виконав попереджувальну стрільбу. А о 12:19 літак Су-24М ЗС РФ виконав попереджувальне бомбометання (чотири осколково-фугасних авіаційних бомби ОФАБ-250) по курсу руху есмінця з керованою ракетною зброєю (УРО) “Дефендер”, – заявили військові держави-агресора.

Корабель Королівського Військово-морського флоту Об’єднаного Королівства користувався правом мирного проходу згідно зі ст. 17 Конвенції ООН з морського права 1982 року. Захід у 12 мильну зону довкола окупованого Криму тривав з 11:52 по 12:23.

О 12:23 есмінець HMS Defender покинув води, які Росія привласнила як свої територіальні.

Через цей інцидент в Міноборони РФ у Москві був викликаний військовий аташе Великої Британії.

Водночас Британія спростувала заяви Росії щодо обстрілу есмінця у Чорному морі.

“Попереджувальних пострілів по HMS Defender не проводилося. Корабель ВМС Великої Британії здійснює мирний прохід через територіальні води України відповідно до міжнародного права”, – йдеться у заяві МО Великої Британії.

“Ми вважаємо, що росіяни проводили навчання з артилерійськими стрільбами в Чорному морі і заздалегідь попередили морську спільноту про свою діяльність. Жодного пострілу у бік HMS Defender не було, і ми не визнаємо твердження про те, що на його шляху скидалися бомби”, – додали у британському міністерстві.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба, коментуючи заяви про попереджувальний вогонь із боку РФ по курсу британського есмінця в Чорному морі, наголосив на необхідності якісно нової взаємодії НАТО з Україною в Чорноморському регіоні.

“Наочний доказ української позиції: агресивна і провокаційна політика РФ у Чорному та Азовському морях, окупація та мілітаризація Криму становлять постійну загрозу Україні і союзникам. Саме тому я наголошую, що необхідна якісно нова взаємодія НАТО з Україною в Чорному морі“, – написав дипломат у твіттері.

Нагадаємо, 18 червня до Одеси зайшли есмінець ВМС Великої Британії HMS Defender (D 36) та фрегат ВМС Нідерландів HNLMS Evertsen (F 805).

Читайте також:
Спецпризначенці України, Британії та США провели спільне тренування на есмінці Defender. ФОТО, ВІДЕО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна