На Дніпропетровщині перепоховали останки скіфського воїна

 

Біля селища Токівське на Дніпропетровщині перепоховали останки скіфського воїна.

Про це повідомив завідувач відділу археології Дніпропетровського національного історичного музею імені Яворницького Олександр Старіков, передає ” Радіо Свобода” у вівторок, 22 червня.

Останки знайшли під час археологічно експедиції п’ять років тому. Їх дослідили антропологи зі столичного Інституту археології НАН України.

“Відомо, що це був європеоїд, молодий хлопець 20-25 років. У нього був перелом стегна. Не було чотирьох передніх зубів. Поряд з ним був довгий ніж або меч. Він не вцілів, ґрунт такий, що залишилися тільки корозовані контури предмета”, – розповів Старіков.

Перепоховання останків за участі громади зробили на прохання місцевих активістів. На місці вони вже встановили гранітний пам’ятник скіфському воїну.

“Зазвичай ми це робимо без пафосу – завжди повертаємо останки туди, де ми їх знайшли. Але у цьому випадку це відбулося за участі громади. Громада наполягала, що вони хочуть знати, ким були їхні предки, як вони виглядали”, – сказав історик.

Фото: “Радіо Свобода”

Зараз у районі пам’ятки відновилися дослідницькі роботи.

Як зазначив керівник археологічної експедиції, виникнення об’єкта належить до доби середньої бронзи, містить він і скіфський культурний шар.

“Пам’ятка – комплексна. Нас покликали її досліджувати, бо там були знайдені предмети Доби козацтва, однак ми виявили, що ця пам’ятка набагато давніша. Ми виявили кам’яні заклади доби бронзи, жертовник доби бронзи, кілька скарбів – ливарних форм, що говорить про розвинуте виробництво у той час. Але ми не можемо назвати це поселенням: там йдуть виходи граніту на поверхню, і навряд чи люди змогли б там довго жити”, – зазначив археолог.

Археологічна експедиція в Токівському триватиме до середини липня.

Читайте також:
На Хортиці виявили поховання скіфського воїна-гіганта. ФОТО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна