Зеленський ветував закон про відповідальність за недостовірне декларування

 

Президент Володимир Зеленський заветував ухвалений Верховною Радою 3 червня закон про відповідальність за недостовірне декларування (законопроєкт №4651).

Про це інформує пресслужба офісу президента у вівторок, 15 червня.

Зеленський повернув закон “Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення, Кримінального кодексу України щодо вдосконалення відповідальності за декларування недостовірної інформації та неподання суб’єктом декларування декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування” до Верховної Ради зі своїми пропозиціями, висловивши невдоволення можливістю для декларантів уникати відповідальності за приховування статків за певних умов.

“Під час розгляду вказаного документа в сесійній залі Верховної Ради депутати внесли зміни в порядок декларування відомостей щодо рухомого й нерухомого майна, яке перебуває у володінні або користуванні членів сім’ї декларанта. Відповідно до поправок, такі об’єкти зазначаються у декларації, якщо члени сім’ї декларанта подали йому відповідну інформацію. Таким чином декларанта можна притягнути до кримінальної відповідальності лише за недостовірне декларування об’єктів, про які йому надали відомості члени родини. Це дає законодавчу лазівку недобросовісним декларантам для того, щоб не зазначати у своїх деклараціях рухоме та нерухоме майно, яким володіють чи користуються їхні родичі, пояснюючи це тим, що члени їхньої сім’ї нібито не надали їм відповідної інформації про це майно”, – пояснили в ОПУ.

Президент наголосив на необхідності “достатньо суворої” відповідальності за недостовірне декларування.

“Кримінальна відповідальність за недостовірне декларування відомостей має бути достатньо суворою та передбачати можливість призначення покарання у вигляді позбавлення волі”, – заявив Зеленський.

Нагадаємо, раніше Венеційська комісія у своєму висновку від 5 травня 2021 року підтримала ініційовані президентом зміни щодо покарання за недостовірне декларування та не висловила жодних зауважень.

Верховна Рада у другому читанні 3 червня підтримала законопроєкт про кримінальну відповідальність у деклараціях чиновників. За законопроєкт №4651 проголосували 307 народних депутатів. Проти виступили восьмеро членів “Опозиційної платформи – За життя”.

Читайте також:
Зеленський має ветувати законопроєкт №4651, бо ним Рада знищила систему е-декларування, – Шабунін

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна