Сейм Польщі ухвалив резолюцію проти будівництва “Північного потоку-2”

 

Сейм Польщі ухвалив резолюцію проти будівництва російського газопроводу “Північний потік- 2”, яка закликає Євросоюз і НАТО вжити заходів для зупинки його запуску .

За резолюцію у вівторок, 15 червня, проголосували 452 депутати, проти був лише один, повідомляє польське агентство PAP.

“Сейм Польщі на знак солідарності із сусідами з Центральної Європи закликає Європейський союз і його держави-члени, перш за все ФРН […], відмовитися від будь-якої підтримки реалізації проєкту газопроводу «Північний потік-2”, — йдеться в ухваленій резолюції.

Серед обгрунтувань рішення — енергобезпека Європи і солідарність з Україною.

Резолюція також закликає США зберегти і розширити санкції проти суб’єктів, які беруть участь у цій російсько-німецькій інвестиції.

Як передає “Польське радіо”, депутат керівної партії Право і справедливість Януш Ковальський підкреслив, що адресати резолюції усвідомлюють, що спротив проєкту “Північний потік-2” об’єднує поляків понад політичними поділами .

“Реалізація проєкту Nord Stream 2 насправді відкриває шлях агресії Росії проти України. Це моральна відповідальність тих, хто реалізує цей проєкт з режимом Владіміра Путіна, передусім Федеративної Республіки Німеччина. Питання насильства з боку російської держави та порушення міжнародного права показує, що необхідно чітко заявити: стоп!”, – сказав Ковальський.

На думку депутата Громадянської коаліції Павела Коваля, існує ще багато можливостей блокувати запуск Північного газопроводу. Політик звернув увагу, що нинішня ініціатива є надто пізньою. Схвалення своєї політичної сили для резолюції він запропонував сприймати як заклик до праці.
У відповідь на закиди опозиції стосовно пасивності польської дипломатії у справі російсько-німецького проєкту “Північний потік-2” віцеміністр закордонних справ Шимон Шинковський вель Сенк нагадав політикам Громадянської платформи, що саме їхній уряд допустив до створення першої гілки газопроводу, яка стала першим кроком, що руйнує енергетичну солідарність Європейського Союзу.

Читайте також:
У Німеччині обговорюють, як компенсувати Україні втрати від запуску “Північного потоку-2”, – Блінкен

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна