Японія рекомендувала не літати над Білоруссю і закрила небо для їхніх літаків

 

Японія виступить з офіційною рекомендацією до національних авіакомпаній змінити маршрути рейсів, які проходять над територією Білорусі. Країна також прийняла рішення закрити свій повітряний простір для білоруських авіакомпаній.

Про це заявив генеральний секретар Кабінету міністрів Японії Кацунобу Като, передає NHK.

За його словами, таке рішення було прийнято на тлі інциденту з пасажирським лайнером Ryanair, який здійснив вимушену посадку в Мінську.

“Не можна виключати можливість того, що подібний випадок відбудеться в майбутньому”, – сказав він.

Дії влади Білорусі підпадають під порушення Конвенції про міжнародну цивільну авіацію, повідомив Като.
Він засудив примусову посадку літака Ryanair білоруською владою і арешт Романа Протасевича.

Читайте також:
Україна разом зі ще 20 державами вимагає негайно звільнити
білоруського журналіста Протасевича

Як писала “Новинарня“, 23 травня білоруські силовики затримали ексредактора опозиційного телеграм-каналу Nexta Романа Протасевича, який перебував на борту літака ірландської авіакомпанії Ryanair, що здійснював рейс із грецьких Афін до литовського Вільнюса.
Для цього Білорусь підняла в повітря військовий винищувач і змусила літак здійснити посадку в Мінську, хоча лайнер був ближче до Вільнюса. Усіх пасажирів змусили вийти й кілька годин обшукували та не пускали назад у літак. Зрештою повітряному судну дозволили вилетіти в аеропорт призначення.
Протасевичу інкримінують організацію масових заворушень у Білорусі. Також з’ясувалося, що він, крім іншого, перебував на Донбасі в зоні АТО на боці полку “Азов”.
Крім Протасевича, була затримана його дівчина Софія Сапега, яка разом із ним літала на відпочинок у Грецію. За даними Європейського гуманітарного університету, розташованого у Вільнюсі, де вона навчається, Софія – громадянка Росії.
Імовірно, повідомлення про мінування літака, на підставі якого лайнер посадили в Мінську, інспірувало КДБ Білорусі у співпраці з російськими спецслужбами.
Примусова посадка іноземного літака в Білорусі викликала різке засудження у США, Євросоюзі та в МЗС України. Польща і Литва назвали її “актом державного тероризму”. Після цього Україна та захід почали вдаватися до санкцій проти Білорусі та закривати авіасполучення.

Читайте також:
Рада засудила дії Білорусі щодо літака Ryanair і затримання Протасевича

Україна покине майданчик перемовин у Мінську, якщо бойовики “ЛНР” допитають Протасевича, – Арестович

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна